Израел прие закон за задължителна военна служба за ултраортодоксалните евреи

Израелският парламент прие днес спорен закон, предвиждащ задължителна военна служба за ултраортодоксалните евреи, предаде Асошиейтед прес.

Въпросът е в центъра на културна война за мястото на ултраортодоксалните евреи в израелското общество. Темата беше широко застъпена на изборите миналата година, довели до съставянето на десноцентристко правителство, което подкрепя въвеждането на военна повинност за ултраортодоксалните евреи.

Законът беше приет от Кнесета с 67 гласа "за" и един "против". Опозицията бойкотира вота в знак на протест срещу насилническите според нея методи на управляващата коалиция.

Ултраортодоксалните евреи от години са освободени от служене в армията. Те настояват, че техните младежи служат на страната чрез молитви и учение, и казват, че задължителната военна служба заплашва тяхната общност.

Изключването на ултраортодоксалните евреи от военна повинност предизвиква недоволство сред светски настроените израелци, според които ултраортодоксалните не дават равен принос в служба на страната.

Споделяне

Още от Свят