Израелските сили убиха седем палестинци и раниха стотици при сблъсъци в ивицата Газа

Очаква се протестите на палестинците да продължат шест седмици

Израелските сили убиха седем палестинци и раниха стотици при сблъсъци в ивицата Газа
Израелските сили за сигурност са убили седем палестинци, а стотици са ранени при сблъсъци по време на мащабни демонстрации на границата на ивицата Газа с Израел, съобщиха световните агенции. 
 
Според палестински лекари повечето жертви са разстреляни. Един от загиналите е 16-годишен младеж.
 
Стотици са ранени от бойни и гумени куршуми. Други са пострадали от сълзотворен газ, употребен от войската в опит да спре тълпите, излезли да участват в "Големия поход на завръщането".
 
Хиляди палестинци от ивицата Газа се включиха в организирания от движението "Хамас" протест, съобщи Асошиейтед прес. 
 
Причина за протеста е отказът на еврейската държава да допусне завръщането на палестинските бежанци по родните земи, отнетите им при основаването на Израел преди 70 г., и да отмени блокадата на ивицата Газа, която се контролира от радикалното палестинско движение. 
 
Протестното движение започна в петък и се очаква да продължи шест седмици.
 
Хиляди се събраха на шест сборни пункта край бариерата, която разделя Газа от Израел. От там много хора се насочиха към граничната бетонната ограда, някои от тях хвърляха камъни по войниците, които отвръщаха с огън и сълзотворен газ. 
 
Израелските военни твърдят, че стрелят само по "главните подстрекатели" в тълпите.
 
Преди протестите Израел изпрати подкрепления на силите по границата с Газа, предаде АП. 
 
Израелските войници, сред които има и снайперисти, имат заповеди да попречат на всякакво проникване на територията на страната.
 
В слово пред десетките хиляди протестиращи, събрали се край границата, шефът на политическото бюро на "Хамас" Исмаил Хания каза, че започващият днес поход е "послание към Тръмп". 
 
"Не може да има компромиси за Ерусалим, няма алтернатива на Палестина, няма друго решение, освен завръщане" по изконните палестински земи, подчерта той. 
 
Първият ден на протестите съвпада с "Деня на земята", когато палестинците почитат паметта на шестима невъоръжени палестинци, убити при сблъсък с израелските сили по време на демонстрация срещу конфискацията на земи на 30 март 1976 година. 
 
 
 
 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят