Израелци влагат 25 млн. евро в туристическо селище край София

Шаул Камиса-Раз

Туристическо селище с над 3000 къщи планира да вдигне израелски инвеститор в полите на Витоша. Мини градчето ще бъде разположено на повече от 2000 декара над софийското село Плана, а инвестицията се оценява на 25 млн. евро. Това съобщи посланикът на Израел у нас Шаул Камиса-Раз, който участва в представянето на кампания за насърчаване на туризма сред българите - "Мислиш си, че познаваш България".

По думите му проектът е в напреднала фаза, като в момента се вадят различни разрешителни, така че строителството да започне до една година.

Предвижда се още в туристическото село да бъдат изградени детски градини, магазини, спортни съоръжения и медицински кабинет.

Село Плана се намира на 34 километра от центъра на София. То е така разположено, че едновременно има изглед към Рила, Витоша и Верила. Селото е близо до ски курорта Боровец, Белчин баня и язовир Искър.

Според израелския посланик изграждането на подобен тип зелено селище ще привлече повече израелски туристи у нас. Целта е те да бъдат изкушени да купят имоти в България и да започнат да посещават страната ни по няколко пъти годишно с цел туризъм. Той напомни, че добре развит туризъм е равно на добре развита икономика.

Бомбеният атентат от 2012 г. на бургаското летище Сарафово не е разколебал израелците да почиват в България. Данните сочат ръст от 20% на израелските туристи, каза Шаул Камиса-Раз.

В последните години израелците не посещават само летните и зимните ни курорти, но вече обикалят с автобуси и големи градове като Пловдив, Видин, Русе и Велико Търново. Освен това от декември израелските граждани вече ще могат да летят директно до пловдивското летище.

България може да развива успешно и религиозен туризъм, смята още посланикът на Израел. Според него това може да стане възможно чрез реставриране на синагоги в Самоков и Видин, които да бъдат включени в "картата" на израелския туризъм у нас. Синагогага във Видин е пред срутване и е особено опасна. Тя се намира в градската градина и е свърталище на наркомани и бездомници в момента.

Никопол и Силистра са другите два български града, които са изключително важни за евреите. В Никопол е живял равинът Елиезер Папо, а в Силистра се намира гробът на равин Йосеф Каро.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?