Изследователи на айнщайновите гравитационни вълни отличени с Нобел за физика

Изследователи на айнщайновите гравитационни вълни отличени с Нобел за физика

Американските учени Райнер Вайс, Бари Бариш и Кип Торн печелят Нобеловата награда за физика за приноса си с проучването на гравитационните вълни, предсказани от Алберт Айнщайн.

"Това е нещо напълно различно и ново, което отваря вратите към невиждани светове", обяви Нобеловият комитет във вторник.. "Съкровище от открития очакват хората, които успеят да уловят вълните и да интерпретират посланието им", посочва се в аргументите.

Вайс, който получава половината награда, работи в Масачузетския технологичен институт. Кип Торн и Бари Бариш, които си поделят другата половина - в Калтех.

И тримата участват в Обсерваторията LIGO (Laser Interferometric Gravitational Observatory). За пръв път на 14 септември 2015 г. са наблюдавани гравитационните вълни, предизвикани от сблъсък между две черни дупки и пътували 1.3 млрд. години преди да бъдат уловени от детектора на обсерваторията LIGO.

Макар сигналът да е бил изключително слаб, когато е бил уловен на Земята, той е бил обещаващо начало за революция в астрофизиката, посочват от Нобеловия комитет. Гравитационните вълни са напълно нов начин за наблюдение на повечето значими случки в Космоса, допълва се в съобщението.

Тримата учени работят върху темата от десетилетие. Вайс още в средата на 1970-те години е анализирал възможни източници на фонов шум, които биха могли да изкривят изследването. Целта е била игнорирането им. Той също така е участвал в конструирането на лазерния интерферометър на обсерваторията, който уловил гравитационните вълни. Бариш и Торн са фактически главните създатели на самата обсерватория.

Те ще получат приза си на 10 декември, когато по традиция в деня на смъртта на основателя на наградите Алфред Нобел, ще се състои официалната церемония по връчването на премиите.

Тази година финансовото изражение на наградите е повишено от 8 млн. шведски крони на 9 млн. шведски крони (1.12 млн. долара) заради подобреното състояние на фонда. Най-висока е била стойността на наградата през 2011 г. - 10 млн. крони.

Миналогодишните носители на Нобеловата награда по физика бяха родените във Великобритания и работещи в САЩ учени Дейвид Таулес, Дънкан Холдейн и Майкъл Костерлиц. Те бяха отличени за изследвания за необичайните състояния на материята, които може да отворят пътя за създаването на нови приложения в електрониката.

Преди ден бяха обявени призьорите по медицина и физиология. Джефри Хол, Майкъл Росбаш и Майкъл Йънг са отличени за откриването на молекулярен механизъм, който контролира циркадния ритъм, по-известен като биологичния часовник.

В сряда ще стане ясен носителят или носителите на наградата за химия, в петък - за мир. Икономическият нобел на "Рексбанк" ще се обяви в понеделник, а Нобеловата награда за литература ще бъде обявена на неназована засега дата.

Споделяне

Още от Общество

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?