Изследователи на рибозомите получиха Нобелова награда за химия

Американците Венкатраман Рамакришнан и Томас Стайц и израелката Ада Йонат са тазгодишните лауреати на Нобеловата награда за химия, предадоха осведомителните агенции в сряда, цитирайки Кралската шведска академия на науките.

Отличието им се присъжда за изследвания върху структурата и функциите на рибозомите.

Венкатраман Рамакришнан е роден през 1952 г. в Индия. Той е американски гражданин, уточни сайтът nobelprize.org. Доктората си по физика защитава през 1976 г. в университета на Охайо. Ръководител на екип в лабораторията по молекулярна биология в Кеймбридж, Великобритания.

Томас Стайц е роден през 1940 г. в Милуоки, САЩ. Доктората си по молекулярна биология и биохимия защитава през 1966 г. в Харвардския университет. Работи в университета Йейл.

Ада Йонат е родена през 1939 г. в Ерусалим. Доктората си по рентгенова кристалография защитава през 1968 г. в института "Вайцман" в Израел, където работи и сега. Тя е четвъртата жена с Нобелова награда за химия. Жена не е печелила отличието от 1964 г., когато я получи британката Дороти Кроуфут.

Нобеловата награда за химия се присъжда от Кралската шведска академия на науките от 1901 г. Тя ще бъде връчена на 10 декември, в деня на смъртта на Нобел, от краля на Швеция Карл ХVI Густав на церемония в Стокхолмската концертна зала.  

Наградата е на стойност 10 милиона шведски крони или 1.4 млн. долара.

Досега са присъдени 150 награди по химия. Първата награда получава холандският химик Якобус вант Хоф за откриването на законите на химичната динамика и  осмотичното налягане на разтворите.

Лауреати на Нобеловата награда за химия с голяма известност са: Сванте Арениус (1903), Ърнест Ръдърфорд (1908), Мария  Кюри (1911), Ирен и Фредерик Жолио-Кюри (1935).

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?