Изсветляването на таксиметровия бизнес се отлага за юли

Изсветляването на таксиметровия бизнес се отлага за юли

По заплахата от масови протести на таксиметрови шофьори Народното събрание влезе в процедура по отлагане на задължението за назначаването на всички заети в бранша на трудови договори.

Поправката в Закона за автомобилните превози, целяща за изсветляване на таксиметровия бранш, беше приета на 6 октомври и трябваше да влезе в сила в петък (20 ноември). На 19 ноември депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ, Патриотичния фронт и ДПС внесоха проект за удължаване на срока за назначаването по трудов договор до 1 юли догодина.

Основният аргумент за удължаването на срока е, че около 11 000 таксита в страната извършват превоз за собствена сметка и е необходимо технологично време, за да си изкарат документи и разрешителни, с които да станат самостоятелни превозвачи.

Това би засегнало тежко интересите на фирмите, които продават само стикерите за такситата, както и коли на лизинг на шофьорите. Според все още действащите законови разпоредби таксиметров превоз може да се извършва от водачи, работещи от името на регистриран превозвач като самоосигурени лица за своя сметка.

Според експерти обаче това размива отговорността при установяването на нарушения от страна на таксиметровите превозвачи и компетентните органи често се затрудняват да налагат санкции.

Промяната на закона идва след като големите таксиметрови компании, основно в София, заплашиха, че ще организират протести и че ще докарат хиляди таксита пред Народното събрание на 4 декември.

Споделяне

Още от България