Източната могила в Караново бе отворена за туристи

Източната могила в Караново бе отворена за туристи

Археологическият комплекс „Източна могила – Колесница и гробница на тракийски аристократ от І в.” в новозагорското село Караново отвори врати за туристи в петък на официална церемония.

Обектът бе разкрит в средата на 2009 г., след като “Обединена българска банка“ със Сдружение “Културни проекти” подкрепиха разкопките на археолозите от Исторически музей Нова Загора. Намерена бе уникална зидана гробница на тракийски аристократ, находките в която после бяха консервирани и реставрирани.

Изграден бе и заслон над откритите колесница и гробница с подкрепата на ОББ, която до момента е предоставила за проекта близо 100 000 лв. Министерство на културата пък осигури 20 хил. лв. за първоначалната теренна консервация и реставрация на находките.

Една от най-интересните и важни находки на Източната могила е тракийската колесница четириколка, с впряг от два коня и куче, открита през есента на 2008 година. Колата се отличава с големия размер на колелата - диаметър 1.20 м. Запазените следи от дърво дават представа за нейната конструкция и общ изглед. Впечатляваща е декорацията от бронзови апликации на коша на колата. Още по- богато са украсени ярема и сбруите на конете.

От петък посетителите на Източната могила могат да видят оригиналната тракийска колесница и точно копие на бронзовите апликации, които са разположени на мястото на откритието.

Археологическите открития в Източната могила са в изключителна близост до главния път към Южното Черноморие и се очаква да привлекат много български и чуждестранни туристи.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?