Извънредно отчитане на тока заради новите цени от юли

Извънредно отчитане на тока заради новите цени от юли

Заради предстоящото увеличение на цената на тока за бита от 1 юли с около 5.5 на сто електроразпределителните дружества ще извършат извънредно отчитане на електромерите и така ще се нарушат периодите на отчитане, което може да доведе до по-ниски или по-високи от обичайните сметки, които хората ще получат през август да тока, ползван през юли.

Електромерите на абонатите на EVN, която контролира ЕРП-ата в Пловдив и Стара Загора, ще бъдат засечени от 1 до 8 юли. В ударната кампания ще бъдат включени 1200 служители, които ще отчетат 1,5 млн уреда в Южна България, за да не се натрупва на клиентите плащане за повече от 30 дни. Това съобщи ръководителят на отдел “Регулационен мениджмънт” в австрийската компания Гочо Чемширов.

Дружеството се надява така да избегне миналогодишните проблеми с двойните и тройни сметки. Около 40% от абонатите на EVN, чиито електромери по график се засичат след осмо число, сега ще получат по две фактури, които ще се плащат през август. Първата сметка ще бъде по старите цени, а втората – по-новите. Отчетеният в тях период сумарно трябва да е приблизително месец.

За пръв път австрийската компания въвежда и самоотчитане, при което абонатът сам ще попълва данните от електромера си в специална декларация, пускана в пощенската кутия, съобщи ръководителят на отдел “Клиентски сметки” Петър Янков. Схемата е предназначена за онези клиенти, които са отсъствали при засичането, а до уредите им инкасаторите нямат достъп. Тяхно задължение ще е да занесат документа с изразходваните киловати в  Клиентския енерго център до 10 юли.

От чешката компания CEZ, която държи енергото в столицата, София-област и Плевен, също съобщиха, че вместо на въведените преди два месеца пет периода на отчитане, данните от електромерите ще свалят в периода от 1 до 10 юли.  След извънредното отчитане периодът за заплащане на сметките на всички клиенти в Западна България ще бъде фиксиран на 16-31 юли 2007 г, а не разделен на пет периода в рамките на месеца както досега. Освен това, за да не се начислява повече от едно плащане за електроенергия месечно, за клиентите, чиито срок за погасяване на сметките за електрическа енергия започва след 26 юни 2007 г., плащането също ще бъде отложено за 16-31 юли 2007 г. За клиентите с променен срок на плащане няма да бъдат начислявани наказателни лихви и няма да бъде преустановявано електрозахранването вследствие на неплатени сметки през периода 26 юни - 31 юли 2007 г.  За всички останали клиенти, редовният график за плащане остава непроменен, a сметките от извънредното отчитане следва да бъдат заплатени в периода от 16 до 31 юли  2007 г.

Така на някои клиенти сметките ще са  за по-кратък период от време и ще са по-ниски, а на други – по-дълги и по-високи, предупредиха от CEZ.

От компанията допълниха, че консумацията на ток може да бъде проверявана и да се контролира ежедневно от всеки клиент на компанията чрез проверка на показанията на електромера. Всеки клиент може да направи справка за потребената , ако има съмнения, че тя не е отчетена правилно и да сигнализира за необходимост от корекция на своята фактура в случай на установено неправилно отчитане.

Споделяне

Още от Бизнес