Известна германска феминистка, родена в Турция, откри "либерална джамия" в Берлин

Сейран Атеш

Известна германска феминистка, родена в Турция, откри "либерална джамия" в Берлин, предаде ДПА.

Всички мюсюлмани - мъже и жени, хетеро- и хомосексуални, сунити и шиити - ще могат да се молят заедно в новия храм в центъра на столицата на Германия, създаден по инициатива на Сейран Атеш. При това жените ще избират сами дали да влизат със забрадки и ще имат право да проповядват като имами.

Джамията се помещава в стая на третия етаж на протестантска църква, посочва Асошиейтед прес. Ислямският храм се нарича Рушд-Гьоте, по имената на андалуския философ Ибн Рушд и германския писател Йохан Волфганг Гьоте. Джамията няма минаре, нито мюезин, който да призовава вярващите да дойдат за молитва.

АП отбелязва, че ислямският храм се намира на оживена търговска улица в имигрантския квартал Моабит, на която има много индийски и виетнамски ресторанти и близкоизточни кафенета.

Анис Амри - извършителят на атентата с камион срещу коледен базар в Берлин през декември, при който бяха убити 12 души - е посещавал радикална джамия именно в Моабит. Впоследствие въпросният ислямски храм бе затворен от германските власти.

Инициативата за новата либерална джамия е на германската юристка, писателка и феминистка Сейран Атеш, отбелязва ДПА. Родената в Истанбул Атеш, която има кюрдски корени, се установява на 16-годишна възраст в Германия, където родителите ѝ отиват да работят.

В интервю за АП 54-годишната активистка подчерта, че в новата джамия "няма да има никакво проповядване на омраза срещу демокрацията". Това е либерален храм, където всички са добре дошли и равни, отбеляза тя.

Атеш определи проекта като "отдавна закъснял". "Има толкова много ислямистки терор и толкова много злини се извършват в името на моята религия. . . важно е ние, модерните и либерални мюсюлмани, също да покажем нашите лица пред обществото", се аргументира тя.

В интервюто Атеш каза, че е получила много съобщения в социалните мрежи във връзка с проекта. Някои от тях били пълни с ругатни, но около 95 процента от посланията били позитивни.

Паралелно с откриването на джамията Атеш представи новата си книга, в която пише за консерватизма в турската общност в Германия и за това как е бил създаден либералният храм, отбелязва ДПА.

През 2009 г. Атеш бе разкритикувана от някои представители на мюсюлманската общност, след като издаде книгата си "Ислямът се нуждае от сексуална революция". В нея тя твърди, че ислямският свят трябва да премине през процес, след който хората да имат право на сексуално самоопределение.

Йорг Щайнерт от Германската федерация на лесбийките и гейовете заяви, че неговата група ще установи партньорство с новата джамия. Берлин има нужда от "просветен ислям", който не дискриминира хората заради сексуалната им идентичност, коментира той.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?