Известна германска феминистка, родена в Турция, откри "либерална джамия" в Берлин

Сейран Атеш

Известна германска феминистка, родена в Турция, откри "либерална джамия" в Берлин, предаде ДПА.

Всички мюсюлмани - мъже и жени, хетеро- и хомосексуални, сунити и шиити - ще могат да се молят заедно в новия храм в центъра на столицата на Германия, създаден по инициатива на Сейран Атеш. При това жените ще избират сами дали да влизат със забрадки и ще имат право да проповядват като имами.

Джамията се помещава в стая на третия етаж на протестантска църква, посочва Асошиейтед прес. Ислямският храм се нарича Рушд-Гьоте, по имената на андалуския философ Ибн Рушд и германския писател Йохан Волфганг Гьоте. Джамията няма минаре, нито мюезин, който да призовава вярващите да дойдат за молитва.

АП отбелязва, че ислямският храм се намира на оживена търговска улица в имигрантския квартал Моабит, на която има много индийски и виетнамски ресторанти и близкоизточни кафенета.

Анис Амри - извършителят на атентата с камион срещу коледен базар в Берлин през декември, при който бяха убити 12 души - е посещавал радикална джамия именно в Моабит. Впоследствие въпросният ислямски храм бе затворен от германските власти.

Инициативата за новата либерална джамия е на германската юристка, писателка и феминистка Сейран Атеш, отбелязва ДПА. Родената в Истанбул Атеш, която има кюрдски корени, се установява на 16-годишна възраст в Германия, където родителите ѝ отиват да работят.

В интервю за АП 54-годишната активистка подчерта, че в новата джамия "няма да има никакво проповядване на омраза срещу демокрацията". Това е либерален храм, където всички са добре дошли и равни, отбеляза тя.

Атеш определи проекта като "отдавна закъснял". "Има толкова много ислямистки терор и толкова много злини се извършват в името на моята религия. . . важно е ние, модерните и либерални мюсюлмани, също да покажем нашите лица пред обществото", се аргументира тя.

В интервюто Атеш каза, че е получила много съобщения в социалните мрежи във връзка с проекта. Някои от тях били пълни с ругатни, но около 95 процента от посланията били позитивни.

Паралелно с откриването на джамията Атеш представи новата си книга, в която пише за консерватизма в турската общност в Германия и за това как е бил създаден либералният храм, отбелязва ДПА.

През 2009 г. Атеш бе разкритикувана от някои представители на мюсюлманската общност, след като издаде книгата си "Ислямът се нуждае от сексуална революция". В нея тя твърди, че ислямският свят трябва да премине през процес, след който хората да имат право на сексуално самоопределение.

Йорг Щайнерт от Германската федерация на лесбийките и гейовете заяви, че неговата група ще установи партньорство с новата джамия. Берлин има нужда от "просветен ислям", който не дискриминира хората заради сексуалната им идентичност, коментира той.

Още от Европа

Кой според вас стои зад решението за отстраняване на Силвия Великова?