Известни са кандидатите за президент на Сърбия

Срокът за внасяне на кандидатури за президентските избори в Сърбия на 6 май изтече в полунощ и досега Републиканската избирателна комисия е потвърдила участието на 11 кандидати, а още една кандидатура чака потвърждение, предаде ТАНЮГ, цитирана от БТА.

Окончателният брой на кандидатите ще бъде съобщен, когато комисията провери дали кандидатурата на Даница Груичич, внесена в 22,00 часа от Социалдемократическия съюз, отговаря на условието да бъде подкрепена с подписите на най-малко 10 000 граждани.

Последователността на кандидатите в избирателните бюлетини ще бъде определена с жребий на 19 април, а срокът за евентуално оттегляне на кандидатурите е също 19 април.

Коалицията Социалистическа партия на Сърбия-Партия на обединените пенсионери-Единна Сърбия първа предаде на комисията подписите за своя кандидат Ивица Дачич - още на 7 април. На същата дата коалиция "Избор за по-добър живот" предложи лидера на Демократическата партия и досегашен държавен глава Борис Тадич.

Кандидатът на "Обединени региони на Сърбия" на президентските избори ще бъде Зоран Станкович, сега министър на здравеопазването, а кандидат на Демократическата партия на Сърбия - нейният лидер Воислав Кощуница.

Сръбската радикална партия подкрепи кандидатурата на Ядранка Шешел, съпруга на партийния лидер Воислав Шешел, а движение "Преокрет" внесе кандидатурата на Чедомир Йованович.

Кандидат на  коалицията, обединена около Сръбската прогресивна партия, е нейният лидер Томислав Николич.

Комисията потвърди и кандидатурите на Владан Глишич от движение "Двери", на Зоран Драгишич, предложен от Движение на работниците и селяните, на мюфтията на Ислямската общност Муамер Зукорлич и на председателя на Съюза на унгарците във Войводина Ищван Пастор.

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?