Кабелни оператори се оплакаха от ценови диктат на Нова ТВ

Медийната група обяви твърденията за спекулации

Кабелни оператори се оплакаха от ценови диктат на Нова ТВ

Десетки хиляди клиенти на малки кабелни оператори в цялата страна вече не гледат програмите на "Нова Броудкастинг Груп", тъй като медията е поискала драстично увеличение на цената на предлаганите телевизионни продукти, съобщиха от Националното сдружение на кабелните оператори "Клуб 2000".

Потърпевши от "ценовия диктат" са кабелни оператори от София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Благоевград, Плевен, В. Търново, Враца, Ямбол, Ботевград, Монтана, Видин, Свищов и много други по-малки населени места, които не могат да си позволят да плащат поисканите с до 60 процента по-високи цени за програмите на "Нова Броудкастинг Груп".

В продължение на два месеца те не са успели да постигнат съгласие за продължаване на договорните си отношения с медията и затова от началото на 2018 г. са прекратили излъчването на програмите ѝ.

Проблемът изниква при необходимостта от преподписване на изтичащите в края  на 2017 г. тригодишни договори за пакета програми на "Нова", който не включва спортните канали, а ефирната програма на "Нова телевизия" е предоставяна безплатно. За следващите три години обаче телевизията без никакви финансови и икономически обосновки решава да пакетира програмите си, извън спортните, и да вдигне цената на пакета, обясни пред Mediapool изпълнителният директор на "Клуб 2000" Валентин Георгиев.

"Нищо от това, което предлага телевизията като съдържание на програмите, не дава основание да се приеме нуждата от повишаване на цената. Няма нови филми, което би било оправдание, спортът, който предишния път бе оправдание за вдигането на тарифата, отдавна е в канали, които са обект на отделен договор", коментира Георгиев.

От сдружението посочват още, че "Нова Броудкастинг груп" не е реагирала на тяхното искане да обяви отделни цени за всяка от своите програми и всеки оператор да си избере коя иска да излъчва, а вместо това им предлага пакет, в който не било ясно какво влиза. Разпространител, който откажел пакета, вече не може да излъчва и безплатната по принцип "Нова телевизия", като мотивът на медийната група бил, че тази програма се излъчва ефирно от мултиплексите и зрителите могат да я гледат дори и да не са абонати на кабелен оператор.

Друг посочен проблем от сдружението е, че медията подхождала по различен начин спрямо различните оператори и им предлагала различни цени за едни и същи продукти. Особено агресивно било поведението спрямо малките фирми с малко на брой абонати.

При силен отлив на традиционните телевизионни зрители към интернет телевизията и гледането на тв програми през смарфони и таблети, повишение на цената на тв съдържанието с исканите от "Нова" до 60 процента означава и драстично вдигане на таксите за абонатите на кабелните оператори, обяснява сдружението. Фирмите не могат да си позволят това и предпочитат да не излъчват поскъпналите програми.

Все пак от сдружението ще търсят начини за решаване на проблема. От "Клуб 2000" припомнят, че в момента в Комисията за защита на конкуренцията се разглежда тяхна жалба срещу "Нова Броудкастинг Груп" за злоупотреба с по-силна позиция при договаряне.

Потърсени за коментар по казуса, от "Нова Броудкастинг Груп" обявиха, че в търговската си практика стриктно спазват действащото законодателство, както и правилата на лоялната конкуренция.

"Преговорите ни с платформените оператори са индивидуални и строго конфиденциални, затова можем само да потвърдим, че изнесената в публичното пространство информация за драстично увеличение на цените е чисто спекулативна и не отговоря на истината", заявиха от медийната група.

Тя допълва, че има търговски договорки с над 90% от операторите на пазара и държи твърдо на политика да работим с партньорите си само след подписан договор. Това е една от мерките срещу пиратството на съдържание в България, чието ограничаване е изцяло в интерес и на създателите, и на потребителите на платени телевизионни услуги, посочва се в становището на медията.

Споделяне

Още от България