Кабинетът абдикира от отговорностите си за реформи в сигурността

Не съм оптимист, че правителството има капацитета да изготви и предложи на Народното събрание нова “Стратегия за сигурност”, се казва в позиция на председателя на вътрешната комисия в парламента Николай Свинаров (НДСВ).

Според него в парламента не е бил проведен “истински и отговорен” дебат за реформа на специалните служби (Национална служба “Сигурност” (НСС), Националната разузнавателна служба (НРС), Национална служба “Охрана” (НСО), Военно контраразузнаване (ВКР), служба “Военна информация”).

Свинаров за пръв път излиза с официална позиция по темата, която бе разпространена в писмен вид в рамките на проведената в четвъртък конференция "Справяне с наследството от диктатурата на БКП".

Основната инициатива за реформата трябва да дойде от изпълнителната власт, но в момента се случва точно обратното – правителството е предало на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред задачата да преправя основно законопроекта за Национална агенция по сигурността (НАС).

“Прехвърлянето на отговорността, и то по толкова важен въпрос, води единствено до намаляване на доверието в правилността на провежданата държавна политика в сектора за сигурност и не е добър знак нито за самите служби, нито за обществото”, казва Свинаров.

Той прогнозира, че реформата не може да бъде проведена “поне през следващите 4 години” заради “борбата за надмощие, ревността между институциите, както и липсата на политическа воля”.

Според наблюдатели, в момента подобни конфликти се наблюдават между премира Сергей Станишев и президента Георги Първанов, който е в комбина с вътрешния министър Румен Петков. Поводът е именно създаването на новата спецагенция, която ще бъде подчинена на Министерския съвет.

Свинаров определя проекта за НАС като “някакъв опит за реформа”. Според него обаче изключването от дебатите на НРС (която е подчинена на президента) води до усещането за липса на ясна визия за реформа на сектора за сигурност.

Въпреки някои корекции в законодателството, тези структури продължават да бъдат “недостъпни и неразбираеми” за обществото. “Това води да създаване на един неоправдано мистичен образ, а у тях подхранва чувство за безотчетност и безконтролност”, казва шефът на вътрешната комисия.

Той изтъква липсата на ефективен граждански и парламентарен контрол върху дейността на специалните служби. Според Свинаров отговорност за това носят и неправителствените организации, които са се наели със задачата да наблюдават работата на МВР, но са станали зависими от ведомството.

Шефът на вътрешната комисия посочва още, че депутатите нямат достатъчно познания, за да подлагат спецслужбите на парламентарен контрол през бюджета. По думите му обаче и самите ведомства не са проявили достатъчна инициатива да разкрият провежданата от тях политика, отразени във финансовите им рамки.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?