Кабинетът отпусна 12 млн. лв. за обхода на Габрово

Кабинетът отпусна 12 млн. лв. за обхода на Габрово

Правителството отпусна 12 млн. лв. за първата фаза от проекта за изграждане на обхода на Габрово, съобщи пресслужбата на Министерския съвет в сряда.

През лятото транспортният министър Ивайло Московски съобщи, че кабинетът ще даде общо 56 млн. лв. за довършване на обхода на Габрово.

Първоначално обектът се финансираше с европейски средства по оперативна програма "Транспорт" 2007-2013, но не беше приключен в срок заради оспорване на трасето от природозащитници и забавени отчуждителни процедури.

Стойността на проекта беше 99.5 млн. лв., като от тях са изплатени над 31 млн. лв., сочат данните в системата за еврофондовете ИСУН.

Последният превод към изпълнителя е от края на 2015 г., а общата изплатена сума възлиза на близо 33.5 млн. лв., сочат публикуваните данни на пътната агенция.

Проектът предвиждаше изграждането на участък от 23.25 км, етапна връзка на обхода със съществуващия първокласен път от 3.1 км и изработването на разширен идеен проект за тунел под връх Шипка.

Според последните публикувани данни на пътната агенция изпълнени са близо 11 км основен ремонт на съществуващ път и е започнало изграждане на третия етап - 5-километровата отсечка по изцяло ново трасе, което тръгва от кв. "Чехлевци" и стига до кв. "Дядо Дянко" в Габрово. Няма информация дали този етап е приключил.

Последният четвърти етап от първата фаза на проекта предвиждаше изграждане на пътен възел "Дядо Дянко" (път III-5006) в Габрово до кв. "Радецки" - пътно кръстовище за етапна връзка до път I-5 – Шипченски проход с обща дължина малко над 4 км. Според данните на пътната агенция изпълнението на този етап въобще не е започвало.

По думите на регионалния министър Лиляна Павлова плановете са обходът на Габрово да бъде завършен най-късно през следващата година.

Изпълнител на обекта е консорциум "ПСВТ", в който влизат "Хидрострой" АД, "Пътни строежи – Велико Търново" АД, "Пътинженерингстрой – Т" ЕАД. Договорът за строителство с тях е за 92.94 млн. лв. с ДДС.

Строителният надзор осъществява ДЗЗД "Обединени консултанти" с партньори "Трансконсулт БГ" ООД, "Рубикон Инженеринг" ООД и "Трафик Холдинг" ЕООД. Стойността на договора е 1 096 032 лв. с ДДС.

Авторският надзор е на "Пътпроект" ЕООД за 116 640 лв.

Втората фаза на обхода на Габрово е свързана с изграждането на тунел под връх Шипка, за който няма осигурено финансиране, но е сред резервните проекти на оперативна програма "Транспорт" 2014-2020 г.

Цялостната реализация на проекта ще осигури връзка между Северна и Южна България по направлението на общоевропейски коридор ІX – Букурещ-Русе-Димитровград-Александруполис.

Споделяне

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?