Кабинетът отпусна 3.4 млн.лв. за целодневното обучение на петокласниците

Кабинетът отпусна 3.4 млн.лв. за целодневното обучение на петокласниците

Правителството отпусна 3.38 млн. лв. за осигуряване на целодневно обучение на 22 300 петокласника от септември до края на годината, съобщи правителствената информационна служба.

Целодневното обучение на петокласниците ще става само при желание от страна на родителите и при наличие на необходимите санитарно-хигиенни условия в държавните и общински училища.

До тази година целодневната организация на учебния ден беше въведена до четвърти клас.

По етапното въвеждане на целодневна организация на учебния процес съдейства за преодоляване на някои проблеми и негативни явления в българското училище, свързани с отпадането на учениците, с понижаване на качеството на обучението, както и с увеличаване на силата на въздействие от страна на неформални групи извън семейството и училището, е посочено в съобщението на правителството.

Наред с това, наличието на втори учител създава предпоставка за среща на детето с алтернативен педагогически стил на общуване, който може да е от първостепенна значимост за подготовката му и изявата му в училище, се казва още в правителственото съобщение.

В същото време редица учители и образователни експерти смятат, че не е удачно въвеждането на целодневно обучение и за петокласници. Аргументите им са, че така децата не се участ на самостоятелност и отговорност. Родители също смятат, че целодневното обучение не дава достатъчно добра подготовка на учениците.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?