Кабинетът предлага шефовете на БНТ и БНР да са с по-дълъг мандат

Кабинетът предлага шефовете на БНТ и БНР да са с по-дълъг мандат

Шефовете на БНТ и БНР най-сетне ще получат правото да сменят управителните съвети на двете обществени медии. Наред с това мандатите на бъдещите генерални директори се увеличават от 3 на 5 години. Това залага кабинетът "Борисов" с промени в Закона за радиото и телевизията, които вече са внесени в Народното събрание.

Увеличение от три на пет години се предвижда и за мандатите на членовете на управителните съвети на двете обществените медии.

Проектът позволява на генералните директори да не работят със заварени предишни членове на управителни съвети. В настоящия Закон за радиото и телевизията ако един генерален директор напусне предсрочно поста, мандатът на Управителния съвет, които е назначил, не се прекратява. Така наследникът се оказва в ситуация, в която трябва да работи с хора, избрани от предшественика му.

Реално, поправки отговарят на исканията на сравнително новия шеф на БНР Андон Балтаков, който през есента обяви, че подава оставка в знак на протест и поиска СЕМ да прекрати договора му от 1 ноември, като посочи, че не може да смени УС на медиата.

Смените - месец след приемането на проекта

Проектът предвижда, че до месец от приемането на закона генералните директори трябва да предложат на СЕМ новите УС-и. И изрично се уточнява, че "мандатите на членовете на управителните съвети, изпълняващи задълженията си към влизането в сила на този закон, се прекратяват от датата на встъпване в длъжност на утвърдените от СЕМ".

Уточнява се, че при прекратяване на мандата на генералния директор, по чието предложение са утвърдени, членовете на УС на БНР и БНТ, те изпълняват своите правомощия до встъпване в длъжност на новите управителни съвети. Отворен остава въпроса дали това ще се случва и при изтичане на мандата.

През есента Балтаков посочи, че публикуваният за обсъждане законопроект не е този, около който се е обединила работната група, създадена за написването му.

Именно тогава Балтаков и БНР настояваха мандатите на генералните директори да се увеличат от 3 на 5 години, както и да се даде възможност да не работят със заварени предишни членове на управителни съвети. Тези предложения не са включени в предложенията, обявени за обществено обсъждане от културното министерство.

Нов модел на финансиране

Предвижда се и нов модел на финансиране на обществените медии. Вместо субсидия, те ще получават трансфер от държавния бюджет, който се определя ежегодно за компенсиране на нетните им разходи от осъществяваните медийни услуги и дейности в изпълнение на обществената им мисия и издадената лицензия за възлагане на обществена услуга.

"Вярвам, че депутатите ще приемат този законопроект в оставащите дни и на базата на новите текстове в закона ще се приеме методология за изчисляване на разходите. След което ще кажем на Съвета за електронни медии, който ще бъде администратор, аргументирано и с анализи – за да създаваме тази програма, за да изпълняваме обществената си функция, за да създаваме култура, за да създаваме дигитално съдържание, за да поддържаме сградите, на нас ни трябват толкова пари", коментира във вторник Балтаков пред БНР.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?