Кабинетът ударно отдава 23 пристанищни терминала на концесия

30-годишна концесия реши да предостави правителството на бъдещите оператори на терминалите Леспорт и Сомовит, част от пристанищата Варна и Русе. Това съобщи вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев след заседанието на кабинета в четвъртък. За първи път в история на транспорта у нас се отдават портове на концесия, уточни той.

Изискванията към размера на активите на концесионера на терминал Леспорт са с минимална стойност 4 млн. лева, а за Сомовит - 2 млн. лева. Начинът за определяне на концесионерите е едностепенен неприсъствен конкурс.

Критериите за избор на кандидат включват инвестиционна програма, бизнес предложение, предложения за достигане на средногодишен товарооборот, за фиксираната и за променливата част на годишното концесионно възнаграждение, обясни Николай Василев.

Не по-малко от 2 млн. лева за първите две години от срока на концесията трябва да инвестира концесионерът на пристанищния варненски терминал Леспорт. Съответната сума за концесията на пристанищния русенски терминал Сомовит е 1 млн. лева, защото е по-малък от този във Варна. Операторите им ще имат правото сами да определят тарифите на услугите си, но ще да длъжни публично да обявят цените на пристанищните такси.

Отдаването на концесия на двата пристанищни терминала ще се отрази благоприятно върху българската икономика, заяви Николай Василев. Чрез привличането на финансово стабилни частни концесионери ще се подобри качеството на обслужване, ще се повиши ефективността на пристанищните услуги и ще се привлекат допълнителни товари. Освен това 30-годишното оборудване на портовете ще бъде технологично обновено, допълни транспортният министър.

Василев обеща до края на мандата на правителството, който изтича през юли тази година, да бъдат отдадени на концесия общо 23 терминала.

Споделяне

Още от Бизнес