Кабинетът започва борба с опашките в КАТ

Спешно ще бъдат отпуснати средства за нов сайт, компютри и ремонт на службата

Кабинетът започва борба с опашките в КАТ

Кабинетът подготвя мерки за облекчаване на гражданите при ваденето на различни справки и документи от държавната администрация, като първите стъпки в тази посока ще бъдат предприети в КАТ. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев след среща в МВР за проблемите във ведомството, в която участва и премиерът Бойко Борисов.

По време на съвещанието са набелязани краткосрочни и дългосрочни мерки за решаване на проблема, а правителството има готовност да отпусне средства за някои от тях още през следващата седмица.

"Излишното време, което консумират администрациите, е загубено време и за гражданите, и за бизнеса. Планираме съвсем скоро да представим принципни концептуални мерки, които да обърнат процеса. Най-вече справките, които са необходими за издаването на един документ или едно разрешително, да се правят по служебен път от самите администрации, а не гражданинът да обикаля, да събира документи и да ги предоставя на друга администрация", каза Дончев.

По думите му този процес вероятно ще отнеме една година, тъй като не всички регистри все още са достъпни служебно по електронен път. На местата, където административното обслужване е трудно, промените ще се направят по-бързо.

"Едно от тези места безспорно е КАТ. Всеки ден през КАТ-София минават по 2500 човека и около 900 автомобила. Безспорно обслужването там не е на нивото, на което искаме. Затова от няколко дни работим с колегите от МВР, експертите от МС, за да видим какви краткосрочни мерки, буквално в следващите няколко седмици, да бъдат предприети, за да се облекчи обслужването", допълни вицепремиерът.

От думите му стана ясно, че МВР ще прави нов сайт на КАТ-София, за да се справи с ежедневните опашки.

Най сайта ще са описани подробно услугите, ще бъдат качени документите в електронен вид, за да може човек да си ги попълни и принтира и ще бъде разписано подробно кое гише трябва да посетиш първо и кое след кое следва.

Дончев съобщи, че се планира и освежителен ремонт, за да бъдат помещенията по-приветливи.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев обяви, че ако до вторник новата организация на работата е измислена, в сряда ще се гласува постановление на Министерски съвет за отпускане на средства за компютри, обслужващи места и гишета в КАТ.

"Събрали сме се в голям състав тази сутрин. Премиерът и той е тук. Изписах три страници със задачи към МВР. Това са предизборни обещания и ние се опитваме точка по точка да ги спазваме. Част от тях е свързана с КАТ", каза Радев.

Според него, за да се намалят опашките пред пунктовете на пътната полиция трябва да се купува хардуер, да се сменя софтуер. Помислено е и за ремонт на тоалетните в КАТ-София и подобряване на условията, в които работят хората.

Споделяне

Още от България