Кадафи "няма интерес" да изпълни смъртните присъди срещу българските медсестри

Либия няма да изпълни смъртните присъди на петте български медицински сестри, и то не от хуманност и обич към когото и да е, а защото е в интерес на Муамар Кадафи те да бъдат освободени и обезщетени, вероятно със съдействие на Фондация Кадафи. Това пише във вторник арабският вестник Ал Кудс ал араби, който излиза в Лондон.

Петте българки ще бъдат помилвани и Либия ще се прояви като справедлива и милостива страна. По този начин тя вероятно ще добави още един плюс в отношенията си с Вашингтон, се казва в статията.

На 6 май съдът в Бенгази осъди на смърт петте български медицински сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова и палестинеца Ашраф ал Хаджудж по обвинение в умишлено заразяване със СПИН на почти 400 либийски деца.

Арабският вестник поздравява българите за масовите протестни реакции срещу присъдите - факт, който според него означава, че комунистическото минало е надживяно и българите показват, че знаят каква е стойността на човешкия живот. Авторът оценява като много важен и факта, че правителството е повдигнало въпроса пред редица западни държави и е използвало дипломатически пътища, за да "протестира, да окаже натиск и да поиска съдействие от посредници, чиято дума има тежест пред Муамар Кадафи".

Случаят с българските медици е сравнен с процеса срещу двете британски медицински сестри, осъдени на смърт в Саудитска Арабия по обвинение, че са убили своя австралийска колежка. Британският народ и правителството се мобилизираха и успяха да освободят медицинските сестри. След това разказите им за преживяното в саудитските затвори бяха купени за стотици хиляди долари, се казва в статията, цитирана от БТА.

Авторът споменава и палестинския лекар Ашраф ал Хаджудж, който според него е като "сирак". Той е палестинец и няма страна, няма правителство, което да се загрижи за него. Дори световните агенции и кореспонденти започнаха да го пренебрегват в информациите си, в които се говори вече само за петте българки, осъдени на смърт, се отбелязва в статията. Авторът призовава правозащитните организации, и арабски и международни, да се застъпят за живота на палестинския лекар.

В края на статията авторът отправя критики към либийския печат. "Вестниците излъгаха със съобщението си, че Муамар Кадафи е изразил волята на милиони араби, когато напусна арабската среща на върха в Тунис. Той никога не ме е представлявал и няма да ме представлява", твърди авторът в статията си със заглавие "Милиони хора минус един".

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?