Къде е дървото, засадено от Макрон и Тръмп в Белия дом

Дъбовото дръвче, подарено на американския президент Доналд Тръмп от френския му колега Еманюел Макрон миналата седмица и засадено от двамата на южната морава на Белия дом, изчезна от там.

Френският президент подари дръвчето на Тръмп като "символ на дълготрайните отношения" между двете страни. Дъбчето е от гората Бело в Северна Франция, където през юни 1918 г. се води историческа битка. В сраженията срещу германската армия тогава участвали французи, американци и британци. В продължилите 25 дни боеве загинали над 2000 морски пехотинци от американския експедиционен корпус, а около 8000 били ранени.

 

В събота обаче фотограф на Ройтрес засне моравата, на която не се вижда дръвче, а само жълтеникава трева, където то е било засадено. По-късно френският посланик в САЩ обясни в Туитър, че дръвчето е било взето за фитосанитарен контрол, предаде Би Би Си.

"Преди сто години американските войници се сражаваха във Франция, в Бело, защитавайки нашата свобода. Този дъб (моят подарък на Доналд Тръмп) ще напомня за тези връзки между нашите страни, написа Макрон в Туитър.

Подаръкът на Макрон стана необичайно популярна тема в интернет.

След като Ройтерс установи в събота липсата на дръвчето и обяснения за това нямаше, в социалните мрежи плъзнаха различни спекулации.

Френското радио Франсинфо цитира специализирания сайт за градинарство gerbaud.com, който твърди, че този вид дъб е по-добре да се засажда през есента, за да има време да пусне корени и да се подготви за лятното засушаване.

"Дървото може да се върне през октомври", предположи Франсинфо.

По-късно посланикът на Франция във Вашингтон Жерар Аро съобщи, че дървото е взето за фитосанитарен контрол

"То е под карантина, която е задължителна за всеки жив организъм, внесен в САЩ. След това ще бъде отново засадено", написа посланикът в Туитър.

В САЩ има строги карантинни норми за внесени в страната фиданки, семена, разсад и дори пръст. Дъбчето, донесено от Макрон при държавното му посещение, не прави изключение. Според източника от Елисейския дворец карантинният период скоро ще приключи. Американската санитарна служба се е съгласила да направи изключение от правилата и е допуснала временното засаждане на дръвчето по лично настояване на президента Тръмп.

Френският посланик допълни, че дръвчето не е било истински засадено в земята, а корените му били опаковани в защитна обвивка.

Сайтът на американската служа за митнически и граничен контрол обясни, че дърветата, внесени в САЩ с цел засаждане, трябва преди това да са получили фитосанитарен сертификат.

Споделяне

Още от Свят