Кадрил по върховете на МВР

Кадрил по върховете на МВР

Досегашният генерален комисар на МВР Павлин Димитров ще бъде назначен за зам.-министър. На най-висшата професионална длъжност в системата отива Калин Георгиев, който бе шеф на Главна дирекция "Криминална полиция". Това стана ясно в сряда от думите на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов.

Новият пръв полицай работи в системата на МВР от 1996 година, преминал е през група "Престъпления в икономиката и финансовата система, корупция", "Контрабанда", "Противодействие на международния и вътрешен тероризъм и екстремизъм". Бил е шеф и на РЗБОП – Пловдив. През 2004 г. изкарва курсове в Националната академия на ФБР.

Израстването в кариерата му започва по времето, в което Бойко Борисов е главен секретар на МВР. Освен с премиера Георгиев е в отлични отношения и с втория главен комисар в управлението на Румен Петков - Валентин Петров. Твърди се дори, че Георгиев е протежиран от Петров, който завърши кариерата си в МВР със серия от скандали.

Назначаването на Георгиев за генерален комисар не е изненада и се очакваше още от първия ден, в който Цветанов стана вътрешен министър, че дори и от по-рано. Тази крачка в кариерата му доказва топлите връзки между премиера Борисов и един от верните хора на Румен Петков – Валентин Петров.

Докато назначаването на Калин Георгиев за генерален комисар е напълно предвидимо, съвсем не така стои случаят с Павлин Димитров. Основното твърдение бе, че той ще се оттегли в пенсия. Далеч по-малко бяха застъпниците на тезата, че ще продължи кариерата си като професионален полицейски ръководител.

Тези версии обаче отпаднаха напълно и от днес Димитров вече е зам.-министър, което го прави политическа фигура. "Монтирането" му на този пост обаче не е отдавна планирано, твърдят източници на Mediapool. С него са водени разговори да заработи извън МВР, но по въпроси, свързани със сигурността. Очевидно обаче той не е приел алтернативата.

Не е изключен вариант и в номинацията му за зам.-министър да има замисъл за отстраняване. Като генерален секретар Димитров има петгодишен мандат и освобождаването му не е проста работа. Зам.-министрите обаче могат да бъдат сменяни през ден или пращани в глух коловоз. Ясно е само, че крайният замисъл на това назначение ще се избистри с времето.

Павлин Димитров става вторият човек, преминал през Държавна сигурност, който влиза в изпълнителната власт. Той има продължителна кариера в системата на МВР, като изкачва йерархичната стълба от следовател след завършване на школата на МВР в Симеоново, през зам.-шеф на полицейското управление в Правец, началник на РПУ - Ботевград през 1989 г., шеф на РПУ - Етрополе през деветдесетте години.

По време на мандата на Бойко Борисов като главен секретар на МВР Павлин Димитров бе зам.-началник на тогавашната Национална служба "Полиция". Той бе назначен на този пост в края на мандата на правителството на СДС през 2001 г.

В края на 2005 г. пое ДП – Бургас на мястото на Красимир Петров, който оглави Граничната полиция.

Факт е, че Павлин Димитров не е замесван в публични скандали, има репутация на служител, който спазва правилата и е дисциплиниран. Той бе и единственият човек от старото ръководство на МВР, който излезе при “пушещите“ полицаи. Също така обаче е факт, че не може да се похвали с някакви значими успехи като генерален комисар. Докато заемаше този пост, например, зачестиха отвличанията, които продължават да са загадка за полицията.

Частични промени

В следващите дни в МВР ще има частични кадрови промени на ръководни нива, заяви Цветанов. Той съобщи, че е приел оставката на шефа на столичната полиция Николай Янев. Новият началник на най-голямата дирекция ще стане ясен в четвъртък.

Преди две седмици Цветанов заяви, че не е доволен от работата на столичната полиция и загатна за смяната на шефа ѝ. Янев бе назначен на този пост от министър Миков, който пенсионира дотогавашния ѝ дългогодишен ръководител Румен Стоянов.

Бойни патрони

Вътрешният министър съобщи още, че стоп патроните, които използват охранителните полицаи остават в историята. Служителите на реда ще бъдат въоръжени с бойни патрони.

Цветанов съобщи за новото въоръжение няколко часа, след като почина полицаят Любомир Митов, който бе прострелян от крадци край Своге миналия месец. Митов бе приет във ВМА в критично състояние, с две огнестрелни рани - едната в областта на шията, с раздробена челюст и долна част на черепа, а другата - в областта на корема. Двамата крадци Красимир Димов и Владимир Николов бяха задържани. Николов, който е стрелял срещу полицая е бил в изпитателен срок за друго престъпление.

"При операцията със стоп патроните не можахме да респектираме престъпниците, те се възползваха от това и простреляха полицая, който тази нощ почина. Това ще бъде премахнато, за да може служителите на реда да неутрализират подобни престъпления и ще се използват бойни патрони", каза Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?