Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Как борбата с корупцията прерасна в бюджетен излишък

С помощта на всички силови структури невиждан излишък от 2008 г.

13 коментара
Снимка: БГНЕС

Невиждан бюджетен излишък от 1.3 млрд. лева ще има към края на май. Това показват предварителните "консервативни" данни на Министерството на финансите, докладвани от финансовия министър Владислав Горанов по време на заседанието на кабинета, става ясно от публикуваната стенограма на правителството. Такъв резултат не е постиган от 2008 г., отбелязва Горанов.

Откъсът от стенограмата е по обсъждането на точката за създаването на Национален съвет за антукорупционни политики. Вносител на доклада е вицепремиерът по европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева.

Новият пореден държавен орган за борба с корупцията е "със съвещателни, координиращи и контролни функции". В него ще влязат 12 представители на институции, имащи пряко отношение към антикорупцията. Към националния съвет ще има и граждански, който ще контролира изпълнението на антикорупционни политики.

За политическата воля

"Тогава, когато се казва, че трябва да има политическа воля, този съвет е органът, който ще я декларира и изпълни", казва Меглена Кунева. Тя информира още, че Законът за антикорупцията вече е качен на страницата на правителството в интернет, представен е и на парламентарните групи на ГЕРБ и на Реформаторския блок. "Направихме един стабилен закон, който можем да представим в Народното събрание с голяма доза сигурност, че ще срещне широка подкрепа. Ще направя всичко възможно тя да се случи", обещава Кунева.

Тя получава подкрепящ "комплимент" от правосъдния министър Христо Иванов. Той обещава, че ако законът бъде приет във вида, в който е изработен, ще се превърне "наистина в ефективно средство за борба с корупцията" и ще даде "ясен отговор на това има ли правителството воля за борба с корупцията или не".

Според правосъдния министър "много важно ще бъде персоналният състав" на Националния съвет за антикорупционни политики, който предстои да бъде избран.

Тук се намесва премиерът Бойко Борисов, очевидно раздразнен от коментарите, че не е бил на срещата с бившия румънски правосъден министър Моника Макковей, повела битката с корупцията по високите етажи на властта, която беше на посещение у нас по покана на инициативата "Правосъдие за всеки".

"Повтарям, ако бях поканен – щях да отида. Защото всъщност това, което тя основно каза, е, че трябва политическа воля", посочва Бойко Борисов.

Той припомня и тезата си, че по времето на първия мандат на ГЕРБ България е искала да се отдели от Румъния, защото северните ни съседи били "много по-назад от нас". "Това са факти, които не могат да се преиначават", казва Борисов.

"Но в момента и двете държави сме съзрели, осъзнали, че най-добре е да вървим и в Шенген в пакет и да си помагаме вместо да търсим подобни едностранни решения", допълва българският премиер.

По време на първия мандат на ГЕРБ (2009-2013 г.) публично Борисов никога не е заявявал, че иска България да се отдели от Румъния, за да влезе в Шенген, докато през есента на 2014 г. румънците ясно поставиха въпроса за разделянето на двете страни пред ЕК.

След това прочитане на фактите типично в свой стил Борисов рязко сменя темата и дава думата на финансовия министър Владисав Горанов да представи отчет за приходите в бюджета към май.

Умело жонглиране с цифрите

Влади Горанов, както го нарича Борисов, бомбардира министрите с цифри. Всички мълчат и слушат, като само премиерът се осмелява да вметне колко добре управлявал държавата.

Излишъкът по консолидираната фискална програма към края на април е 1.066 млрд. лева, докладва Горанов. По думите му към края на май той ще нарасне на "минимум" 1.236 млрд. лв., но очаква да достигне до 1.3 млрд. лв., защото има още три работни дни.

Премиерът Борисов вметва, че "само от акциза от митниците са с 50 млн. лв. повече".

Горанов продължава с данните. "Това преизпълнение се равнява на 1.5% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП). Месец май е третият пореден месец, в който на месечна база се отчита излишък по Консолидираната фискална програма, след като през февруари бе отчетен неголям дефицит. Това е най-големият излишък за първите пет месеца на годината от 2008 година насам", казва Горанов.

Прави сравнение с първите пет месеца на 2014 г., когато дефицитът е бил 888.6 млн. лева или 1.1% от БВП. "Това означава, че съпоставена със същия период на предходната година, бюджетната позиция се подобрява с 2.125 милиарда минимум", посочва финансовият министър.

Приходите и помощите за първите пет месеца на 2015 г. се очаква да бъдат около 13.8 млрд. лв. или 45.4% от годишния план. "Към края на месец май в частта на приходите имаме 17.1% номинален ръст – 2.14 млн. повече спрямо същия период на 2014 г.", отчита Горанов.

Успехът се дължи както на приходните администрации, така и на "всички колеги, които управляват европейски фондове". Данъчни и неданъчни приходи са 1.009 млрд. лева, а възстановените от Брюксел европейски средства – 1.005 млрд. лв.

На фона на повишените приходи в бюджета правителството на Бойко Борисов не се е изкушило да харчи повече и разходите са същите като тези на кабинета "Орешарски" за първите пет месеца на 2014 г. "Разходите са съпоставимо същите, както същият период на миналата година – 12.554 млрд. лв.", отчита финансовият министър.

Силово пълнене на бюджета

Според Горанов тези данни показват, "че не само имаме воля, а имаме и реална възможност да си свършим работата като правителство и да си съберем приходите, които, ако не са приход за бюджета, са приход за неформалната икономика, приход за корумпирани служители, приход за бизнесмени със съмнителна репутация, които се опитват да нарушават и политическия тон и въобще да въздействат върху цялото общество, без да носят каквато и да е отговорност – нито политическа, нито морална".

Следват благодарности към "всички колеги, на министър-председателя, разбира се, и на госпожа Бъчварова, която с всички силови служби продължава...", казва Горанов.

Той не успява да завърши изречението си, защото е прекъснат от премиерът Борисов.

"В контекста на приеманата точка от нас, това, което госпожа Кунева е внесла, да го кажа, за да ме разберете всички: 2 милиарда 125 милиона – ако беше продължило другото правителството, а не бяхме проявили тази воля, компромиси, каквото искате го наричайте, но вие – реформаторите, патриотите и АБВ, да има правителство, ако беше продължило старото, тези пари щяха да са някъде – не знам къде, не искам никого да обидя. Факт е, че сега са в бюджета на държавата", казва премиерът.

"Само това да сме направили, стига"

"Сиреч, обръщам се към всичките, които са излъчили министри в този кабинет: Само това да сме направили, си заслужава нервите, заслужава си упреците, заслужава си каквото и да било. Това са пари, които са влезли в държавата, а не в сивия сектор. Това именно и госпожа Маковей каза: политическа воля! Хиляди нови закони, хиляди нови конституции, ако щете, да променим, няма ли я политическата воля, нищо няма да се случи. Затова ние даваме, според мен, по най-чистия прозрачен и проверуем начин отговор на въпроса за борба с корупцията", заключава Бойко Борисов.

"Във всяка една група, която задържаме, в две от тях – данъчни, в две от тях – граничари, и трябва да ви кажа, че това е страшно дисциплиниращо за състава. В момента 15 митничари сме изпратили, всеки момент ще са в Свиленград. Затова моля, когато говорите и с лидерите си на партиите, това изрично да го отбележите, отпор на сивата икономика. Тези два милиарда и кусур, които не са влезли някъде, е отпор пряко насочен срещу нас. На Свиленград бойкотират. Нали разбирате, че ако тези камиони се пуснат без да се проверяват, ще влезе месо, ще влезе и захар, и шоколади, и цигари или каквото и да било. Вчера има нова реализация за, образно казано, четири тира с цигари, тези с гилзите, където е накълцаният тютюн, с над 1100-1200 кашона с такива гилзи, което се равнява на три и половина тира с цигари все едно нелегално са влезли", изрежда успехите в борбата срещу сивата икономика Борисов.

"И трябва да ви кажа и от съвещанието сутринта, това, което докладват двете приходни агенции, службите, прокурорите, в следващите седмици приходите ще се увеличат и това го гарантирам. Какво по-добро този задържан митничар, или задържан граничар, или задържан данъчен, ако ги е давал нагоре, да каже на кой", подканва подкупните държавни служители Борисов.

"Сиреч, това е най-добрият начин за борба с корупцията. Приходи в държавата, стопяване на сивия сектор и още веднъж на всички благодаря, знам колко е трудно, и на нас включително, но само това да сме направили, стига", обобщава премиерът.

Дупка в дефицита, дупка и в оградата

Той веднага обаче охлажда мераците на министрите за повече харчове.

"Разбира се, не се гласете много да ги похарчим, защото ще трябват – една голяма дупка зее в дефицита, но и по оградата", казва Борисов.

Той "моли" вътрешният министър "г-жа Бъчварова" да оправи "ограждението" по границата, защото "това на Орешарски падна".

"Но това ме удивява – ние дори не ги атакуваме, защото като строител знам, че при тези наводнения, свлачища и т. н. може да подадат колци, може да се наклони, навсякъде във всичко става. Тези същите, които вместо да се крият и да не повдигат темата, излизат и казват: "Паднала оградата". Да, ние ще я ремонтираме и не им търся и затова кусур, защото това се случва – човек си направи вкъщи ремонт и самите вие знаете – като дойде жената и го погледне и намери три кусура поне – фугите на плочките, това нацапал майсторът, какво ли ненаправил. Така че, госпожа Бъчварова, това те моля: като те питат, само им напомни и им кажи "Ще го направим". И ще го направим", завършва Борисов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

13 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. [email protected]
  #13

  Боре,това с тези 16 милиарда неразбра ли че не върви като опорка?Или сивото не стига,че едно е да имаш кредитна карта,а съвсем друго е да я използваш!

 2. Борето от София
  #12

  Ами като сме толкова добре като приходи и събрани излишъци, защо взехме многомилиардни заеми, които очевидно ще трябва да се връщат с лихвите?!?!?! Бойко нещо пак лъже...

 3. Филка Русофилка
  #11

  Абе откога повтарям, че генерал Бойко може само с тазгодишния бюджетен излишък да купи цяла ескадрила чистак нови и най-модерни американски изтребители. Ама се прави на умряла лисица и иска да ги изкрънка подарък. :) Браво, така се прави, че мераклии да изядат парите колкото щеш. За да ни дадат модерни самолети обаче, трябва да ни имат доверие, че няма да ги продадем на някой братушка. Затова, най-напред досиетата на военното разузнаване на тезгяха и да се обучат млади летци.

 4. [email protected]
  #10

  Тука гледам някой костовисти ще си повърнат червата от злоба.

 5. На времето Strobo се казваше Боби_1945 и също ни развеселяваше с "умните" си постове ;-)

 6. strobo
  #8
 7. strobo
  #7

  Браво, научи се Бат Бойко как се прави релна политика... веднага си личи израстването спрямо февруари 2013.....и времето на оня мърфелник Флик..... горанов е друга ракия.....

 8. Простият тъп селянин от Банки, съвсем се е побъркал и напълно загубил представа за реалноста. Най-великия специалист по маркучи, трафикант на цигари, телохранител на бай Тошо и царя предател ... станал премиер !!!

 9. dimitardi100
  #4

  Браво! Държавата отново я има! След БСП-ДПС експеримента на Пеевски и Олигарски бая се беше разклатила и продънила! След евразийзките напъни и "братството" със Северна Кореа беше кацнала на ръба. Сега вече се диша по-спокойно. Стабилна държава е важното условие за просперитет на нейните граждани! Успех на Европейска България , нейното проевропейско правителство и нейния достоен президент!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.