Калфин: Няма връзка между очаквания доклад на ЕК и евентуални финансови санкции

Калфин: Няма връзка между очаквания доклад на ЕК и евентуални финансови санкции

Възможността за лишаване от средства от европейските фондове не е нещо, пряко свързано с очаквания доклад на ЕК, каза в петък в кулоарите на парламента министърът на външните работи Ивайло Калфин. Той категорично отказа да коментира публикациите, свързани с различни части от бъдещия доклад на Еврокомисията, но припомни, че при наличието на неправомерно използване на средства от предприсъединителните фондове България може да бъде лишена от част от средствата и тази възможност никога не е била изключвана.

Критиките по глава “Земеделие” са чисто технически и се отнасят до дигитализирането на плановете и създаването на разплащателната агенция, обясни Калфин и подчерта, че се надява да се справим в срок за реализирането им.

Що се отнася до контрола при използването на фондовете, това е въпрос, по който се работи много активно и нямам притеснение, че може да се получи нещо неприятно, каза още министърът.

Със земеделието е свързана и програма САПАРД, равнището на използване за момента е добро, добави още Калфин. По думите му, то е сравнимо с другите страни преди присъединяването им в ЕС. Разбира се, трябва да видим какво ще излезе от разкритията на Министерството на вътрешните работи напоследък за злоупотреби със средства по програмата, каза той.

Според него, ако е имало някакви условия за разхищения или отклоняване на средства по САПАРД, това ще е действително много неприятно. Това, което е важно в момента, е, че сработва системата на контрол, така че фондовете да не могат да се насочват където не им е мястото, каза още министърът.

Той припомни, че има възможност за въвеждане на три предпазни клаузи, които могат да бъдат задействани всеки едни момент от първите три години от членство в Евросъюза, както и че правителството прави всичко възможно това да не се случи.

Според министъра на вътрешните работи Румен Петков, не бива да се създава впечатление, че се точат масово пари от САПАРД, защото това не е така. Това той коментира също в кулоарите на парламента в петък. Министърът допълни, че в четвъртък се е срещнал със земеделския министър Нихат Кабил по темите, които счита за важни.

Приветствам усилията на министерството на земеделието, заяви още Петков, като уточни, че МВР създава специализирана структура, която ще работи по защита на финансовите интереси на ЕС.

Стремежът е достъпът и отпускането на средства да бъдат контролирани по най-добрия начин, каза още Румен Петков.

Вътрешният министър коментира, че има намаляване на престъпността. Не мисля, че криминогенната обстановка може да окаже драматично влияние върху евродоклада, но това не е нещо, което може да бъде пренебрегнато с лека ръка, каза още Петков.

Споделяне

Още от България