Калфин обсъдил наложените от ГЕРБ пенсионни промени с френския посланик

Посланикът на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан е поискал среща с министър Ивайло Калфин за разясняване на ситуацията с пенсионната реформа и промените в КСО, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика във вторник.

Идеите, свързани с предстоящата пенсионна реформа и дебатите около размера на максималния осигурителен праг, гласуван от НС късно в петък, са станали повод за срещата между посланика и министъра на труда и социалната политика.

Инициаторът ѝ е поискал разяснения за последните събития, свързани с промените в пенсионната реформа и Държавното обществено осигуряване. Министърът го е запознал в детайли с приетите от парламента решения и с консултациите със социалните партньори от последните седмици. Той е изразил твърдата си убеденост за необходимостта от съгласие в обществото по дългосрочните параметри на пенсионната система, които да гарантират нейната сигурност, адекватност и справедливост.

Министърът е запознал посланика на Франция със структурата на пенсионната система в България. "Нашата цел не е да променяме конструкцията, създадена през 1999 г., а да я укрепим и да отстраним нейните слабости, като потърсим най-доброто за гражданите съотношение между солидарен фонд и капиталови схеми", е коментирал Калфин.

На въпрос, свързан с бъдещето на коалицията, министърът е отговорил: "В коалиция, в която има значителни идейни различия, е важно всеки да се чувства пълноценна част от нея, да вижда своите приоритети и същевременно - да има доверие на партньорите." Доверието, че всеки деликатен въпрос ще премине на обсъждане, а взетите решения ще се изпълняват от всички, е от централно значение за стабилността на тази коалиция, е посочил Калфин.

"Надявам се да няма много поводи за напрежение, както беше през миналата седмица. Коалиционните проблеми раждат нестабилност", е отбелязал той.

Споделяне

Още от България