Калифорния вдига минималната почасова надница от 10 на 15 долара

Калифорния вдига минималната почасова надница от 10 на 15 долара

Двете камари на щатския конгрес на Калифорния одобриха план за увеличаване на минималното почасово заплащане от 10 на 15 долара до 2022 г., предаде Ройтерс.

Така Калифорния ще стане първият щат в САЩ, ангажирал се да въведе такова голямо увеличение на надниците за най-бедните работещи.

Мярката, включваща постигнатото преди време споразумение между губернатора Джери Браун и профсъюзни лидери и демократи от щатския законодателен орган, остава да бъде подписана от Браун.

"Ако сте на пълен работен ден, семейството ви не бива да живее в бедност", каза председателят на долната камара на щатския конгрес Антъни Рендън, демократ от Южна Калифорния. Той изрази подкрепа за законопроекта за увеличаване на минималното почасово заплащане от сегашното му ниво от 10 долара на час.

Депутати от по-бедните части на щата казаха, че мярката може да навреди на малките бизнеси, които едва се държат на крака на фона на двуцифрената безработица. Според тях в крайна сметка още хора ще загубят работата си заради одобрения законопроект.

Споделяне

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?