Камен Плочев оглави НЗОК с подкрепата на всички партии

“Никога не бих подписал нещо незаконно“, декларира той пред депутатите

Камен Плочев оглави НЗОК с подкрепата на всички партии

Народното събрание избра проф. д-р Камен Плочев за управител на Националната здравноосигурителна каса с пълно мнозинство в петък. Кандидатурата му беше подкрепена от 205 депутати, а само един гласува "въздържал се".

Плочев беше номиниран от управляващото мнозинство на ГЕРБ и Обединените патриоти по препоръка на здравния министър Николай Петров и беше единственият кандидат за поста на мястото на подалия оставка Глинка Комитов. Плочев ще продължи мандата на Комитов до пролетта на 2020 година.

Плочев има 38 години професионален опит в системата на здравеопазването като досега беше началник на Клиниката по инфекциозни болести към ВМА.

“Никога не бих подписал нещо незаконно“

“Никога не бих подписал нещо незаконно. Ще откажа и ако това предизвиква политически или административни сътресения, съответно ще си подам оставката по един достоен начин, без да създавам излишни коментари и напрежение в обществото. За мен ще е огромна чест, ако бъда лекар, на който депутатите вярват“, декларира преди избирането си Плочев пред депутатите.

Той отново потвърди представените преди два дни пред парламентарната здравна комисия приоритети в работата си. Сред тях са преразглеждане на клиничните пътеки, пресичане на лобистките практики, облагодетелстващи определени групи, прогенерична лекарствена политика, която да намали постоянно растящите разходи за медикаменти, и създаване на специално аналитично звено в касата с актюер и мениджър за управление на рисковете.

“Подводните камъни са заложени първо в това, че това, което е най-голяма ценност - здравето, е превърнато в търговия, а всяко търговско дружество се стреми да печели. Аз съм от другата страна на бариерата - стремя се да давам здраве. Трябва да обърнем малко философията”, коментира той.

“Колкото има, с толкова ще се справим“

За финансовото състояние на касата засега Плочев се изказва резервирано. "Финансирането е тема, която още не мога да коментирам без да съм се запознал с отчети, баланси, принципи, механизми, методика по която се прави това. Направи ми само впечатление, че няма аналитично звено. Никой не предлага анализ какво би се случило при един или друг вариант. Ще започна с това. Първото нещо ще е да създам едно такова звено, което да ми направи един анализ на ползи, загуби, възможности", каза Плочев.

“Не мога да бъде егоист и да казвам - дайте на мен, не давайте за образование или за енергетика. Колкото има, с толкова ще се справим - това е задачата ни“, коментира още той.

Депутатите за него: Поема върху здарвия си войнишки гръб цялата система

По време на дебатите Славчо Велков от БСП заяви, че си задал въпросите – как доказан специалист в медицината без да разбира нищо от финанси се е нагърбил с подобна задача и как честен човек като Плочев би реагирал, ако бъде направен опит за натиск в разпределението на този огромен ресурс от средства. В цялата история на касата от 18 години няма управител, който да е изкарал повече от две години там, допълни той.

“НЗОК е национален интерес около, който си заслужава да се обединят мненията на депутатите. Ще призова колегите си да подкрепим кандидатурата на Плочев, защото точно в този момент НЗОК се нуждае от национален консенсус и да се надяваме, че той ще върши работа в интерес на българското общество“, категоричен бе Велков.
Според колегата му Георги Йорданов веднага светва червената лампа, че кандидатът, който трябва да управлява много средства в НЗОК, е само един. Това, според него, говори, че има проблем в тази система.

“Проф. Плочев поема върху своя здрав войнишки гръб цялата тежка система“, посочи Христо Грудев от ГЕРБ. Той припомни, че цялата комисия по здравеопазване одобри кандидатурата му единодушно.

“Всеки избор за управител на НЗОК е натоварен с много очаквания и надежда, че нещата ще станат по-добре. Всеки избор поставя нови въпроси и прераства в дебат за това как се управлява Касата, кой носи отговорност за решенията. Поздравления за идете, които представихте в концепцията си - да не се върви постфактум след събитията и да се търсят решения, че се обявихте против лобизма в касата.

Оправдайте очакванията, бъдете почтен, както казвате, че сте”, заяви зам.-председателят на парламента Нигяр Джефер (ДПС).

Здравният министър очаква да взима съвместни решения с НЗОК

“Очаквам с много надежда да има повече синхрон, прозрачност и коректност в НЗОК, както и да взимаме съвместни решения“, каза здравният министър Николай Петров.
Петров обясни, че ще се бори за по-висок бюджет за НЗОК за догодина, но не може да уточни от сега точна цифра.

Той коментира, че идеите на Плочев са добри, но още са в начален етап. "Неговите идеи са добри. Но те са съвсем начални. Всичко това трябва да се детайлизира, да се направи анализ на въздействието, какви мерки това нещо предполага, какво ще струва, кой ще го върши, в какъв обем. Не очаквайте от проф. Плочев реално да ви каже точни неща. На него му трябва известно време за да може да навлезе. Той е един прекрасен професионалист, но това е нова система. На него ще му трябва глътка въздух.", обясни проф. Петров.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?