Камерън: Има напредък в преговорите с ЕС, но още не е достатъчен

Жан-Клод Юнкер и Дейвид Камерън

Премиерът Дейвид Камерън каза днес, че напредъкът в преговорите с европейските партньори за предоговаряне на условията на британското членство в ЕС е недостатъчен, предаде Франс прес.

"Постигнахме напредък днес, но не достатъчен, ще бъде трудно", каза премиерът пред телевизия Скай след срещата в петък в Брюксел с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

"Ако споразумението е добро, ще го приема, ако не е - няма да го приема", добави Камерън.

"Предложението не е достатъчно добро, необходимо е да се работи още, но имаме напредък", каза премиерът по телевизия Би Би Си.

Той имаше предвид предложението за въвеждане на т. нар. механизъм "аварийни спирачки" за миграцията, който ще даде възможност на Великобритания и на всяка друга европейска страна да ореже помощите за работници от страни от ЕС за период от 4 години, ако постигне съгласие с останалите европейски лидери, че социалната система е застрашена, отбелязва Ройтерс.

Според агенцията предстоящият уикенд ще е решаващ етап в преговорите и е възможно още в понеделник проектът на споразумението да бъде разпространен сред правителствата на страните членки. Това ще даде възможност за по-широки дискусии до насрочения сред три седмици Европейски съвет.

Според Ройтерс Камерън може да даде "зелена светлина" за начало на този процес в неделя вечер, когато на "Даунинг стрийт" в Лондон ще приеме на вечеря председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Проблеми обаче може да дойдат все още от някои страни членки. В петък полският външен министър Витолд Вашчиковски, например, каза, че страната му няма да подкрепи предложението за "аварийни спирачки". "Полша няма да приеме такъв механизъм, отсече Вашчиковски. Няма да одобрим механизъм, отказващ социални плащания на поляците, живеещи в ЕС", каза полският министър.

Също в петък германският канцлер Ангела Меркел и италианският премиер Матео Ренци заявиха, че ще направят всичко възможно Великобритания да остане в Европейския съюз, предаде Ройтерс.

На пресконференция след срещата с Ренци в Берлин Меркел отбеляза необходимостта от по-нататъшно развиване на европейския проект. "Нуждаем се от Европа", подчерта канцлерката.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа