Камерън се извини на британците за неспособността на правителство де се справи с наводненията

Дейвид Камерън разговаря в Блекпул със строител, ремонтиращ пострадала от бедствието къща

Британският премиер Дейвид Камерън се извини на жителите на Обединеното кралство за неспособността на неговото правителство да предотврати разрушителността на наводненията, както и да преодолее бързо последствията от тях, предадоха осведомителните агенции в петък.

"Много съжалявам, че нашите усилия не предотвратиха страданията на много хора", заяви Камерън в Блекпул при поредната си обиколка из наводнените райони. "Всички ние допускаме грешки и се учим от тях", добави той.

Камерън и министърът на околната среда Оуен Патерсън бяха подложени на остри критики от обществеността и медиите заради недостатъчните мерки за защита на населението още през първите дни на кризата в края на миналата година. Премиерът се оправдава, че тогава никой не е можел да предвиди размера на бедствието, но признава, че правителството е можело да направи повече.

Понастоящем близо 400 района във Великобритания остават под заплаха от наводнения. Най-тежко е положението в Югозападна Англия и Уелс, където вече над два месеца десетки квадратни километра земя са под вода и дъждовете не спират.

Прогнозите са, че днес в продължение на 5-6 часа в тези райони ще паднат валежи до 40 литра на квадратен метър.

Британският печат засипва премиера Дейвид Камерън с критики заради наводненията, накарали в четвъртък "Даунинг стрийт" да обяви, че ще поиска финансова помощ от Европейския съюз.

"Да се искат милиони лири от Европа може да се окаже политически спорен ход предвид това, че консерваторите предлагат референдум за членството на Великобритания в ЕС", предупреждава вестник "Файненшъл таймс", цитиран от БТА в петък.

"Индипендънт" коментира: "Въпреки месеците на наводнения и нарастващ натиск от евродепутати, британското правителство чак сега, след седмици на мълчание, обмисля да подаде заявка за помощ. Разбира се, едно правителство, водено от Консервативната партия, нямаше никакво желание да действа по начин, който би внушил, че Великобритания се нуждае или извлича ползи от своето членство в ЕС."

Най-остър е "Дейли телеграф", който настоява след като проблемът с наводненията бъде решен, правителството да преструктурира управлението на екологичната политика на страната. "Срамната истина, е че нито един британски премиер не е контролирал британската екологична политика през последните 20 години. "Уайтхол" бавно беше лишаван от правомощия и те бяха прехвърляни на различни полуавтономни извънправителствени структури, на Брюксел или на местните власти, а основната работа на министъра на екологията сега е да поема отговорността, когато останалите объркат нещата", пише "Дейли телеграф".

Изданието предупреждава, че е необходима мобилизация на всички управленски ресурси за справяне с проблема с наводненията и че точно в момента обществото не иска да гледа политически крамоли.

Споделяне

Още от Европа