Камери и полицаи срещу висящи от колите абитуриенти

Камери и полицаи срещу висящи от колите абитуриенти

Засилено полицейско присъствие и видео камери в София по абитуриентските балове ще трябва да възпират празнуващите зрелостници да излизат през прозорците на автомобилите при придвижването им до училищата и заведенията. Онези, които рискуват, ще получат актове със санкциите след бала си, съобщиха в петък от Столичната дирекция на вътрешните работи, която все пак се надява превенцията да си свърши работата, за да не се стига до глоби.

Мобилни и ръчни камери ще следят за нарушители на пътя от 23 до 30 май, когато се провеждат баловете и общо 131 училища в София изпращат дванадесетокласници. Най-много абитуриенти ще празнуват на 24 май, когато бал имат около 50-60 училища.

"Колеги с униформи ще заснемат движението на всички, които минават покрай тях", заяви шефът на Пътна полиция Тенчо Тенев. Четири ще са мобилните камери, които ще снимат движението на колоните от абитуриентски автомобили ще бъдат четири. Предвидено е и разполагането на две стационарни камери.

Освен това полицейски екипи ще ескортират абитуриентите в София от сборните пунктове в училищните дворове до заведенията, където ще празнуват.

През следващите дни опазването на живота на абитуриентите е приоритет за СДВР, целият състав е получил инструкции за действие.

50 лева е санкцията за водач на автомобил, ако пътниците се показват през прозорците. Ще бъдат глобявани и самите нарушители абитуриенти.

Искаме абитуриентските балове да преминат в празничен тон, а не с черни хроники по новините, коментира Антон Златанов, зам.-директор на СДВР. Той призова не само абитуриентите, но и техните родители и учители да създадат позитивна обществена среда, както и минувачи, станали свидетели на нарушения, да сигнализират органите на реда.

От миналата година имаме над 100 случая, в които сме заснели нарушения на видео, а в 90% от тях сме взели отношение, посочи Тенчо Тенев.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?