Кан разширява плажа пред прочутия си булевард Кроазет

Кан разширява плажа пред прочутия си булевард Кроазет

В Кан, няколко месеца преди 71-ия Кинофестивал, багери навлязоха в плажа пред прочутия булевард Кроазет, за да го обновят и разширят за къпещите се, но и за двайсетината щателно подбрани ресторантьори, които ще обслужват клиентела от звезди и участници в конгреси.
Плажът на френския Лазурен бряг, който за повече от километър върви по протежение на един от най-известните булеварди в света с неговите палми, луксозни хотели и престижни бутици, на места се е свил до ширина само от 5 до 15 метра. "Целта е да станат 30-40 метра", каза Филип Базен от фирмата за комунално строителство "Тама".

Зад него подвижна канализация с дължина 300-400 метра, свързана с баржа в морето, изхвърля с оглушителен шум по 5000 куб. м пясък на час, колкото 200 камиона.

Там, където по време на Кинофестивала всичко е само лукс, коктейли и знаменитости, сега от ноември работят земекопни машини за разстилане на 85 000 куб. м пясък, колкото 4-5 олимпийски басейна, които се доставят от кариера в района на Тулон, Югоизточна Франция.
Операцията по презареждане на пясък струва над 10 милиона евро. Тя е необичайно мащабна, но не е нещо непознато в Кан.

Митът на Кроазет, който се зароди с Кинофестивала в Кан и носи значителни приходи на местната икономика и конгресната ѝ дейност, всъщност до голяма степен се гради на един изкуствен плаж, създаден в началото на 60-те години за привличане на туристи и опазване на пътя от морските приливи.

Сега отново пясъкът е само първият етап от по-обширен проект за превръщане на Кроазет в "луксозното, автентично и ексклузивно лице" на Кан и "двигател на проявите" в града, докато районът Ла Бока по на запад ще остане царството на семейните плажове с по-приемливи цени, обясни кметството.

"Когато всичко приключи, и с извършваните от едно десетилетие ремонти в четири- и петзвездните хотели, ще имаме един съвсем обновен Кроазет. Ще е нещо уникално в света!", радва се Мишел Шевийон, председател на синдиката на хотелиерите в Кан и собственик на плажа "Кроазет бийч".

До 2020 г. всички заведения като неговото ще бъдат срутени и наново построени по строги изисквания за постигане на "по-добра архитектурна приемственост и хармония", посочва Кристоф Фиорентино, заместник-кмет на Кан за благоустройството и бреговата ивица. Пет парцела дори ще бъдат премахнати, за да се спази законът за съкращаване на застрояването на бреговата ивица от 75 на 50 процента в този район.

"Ще останат само 23 заведения и ще има около 200 м обществен плаж повече. Работим и по проблемите с миризмите и обработката на отпадъците, за да се избегне твърде големия брой торби за отпадъци", каза той.

За ресторантьорите, на които е делегирано общественото обслужване на плажовете, това е гарантиран джакпот, ако имат нужните средства. В края на 2017 г. концесиите бяха подновени за максимален срок от 12 години срещу такса за участие от 500 000 евро и очаквани огромни инвестиции, от 800 000 до 1.5 милион евро на заведение.

"Дванадесет години за изплащане на инвестициите е твърде малко, идеалното щеше да е от 18 до 20 години. Добре че банките ни подкрепят", обяснява Патрис Русел от плажното заведение "Ондин".

За него наемът на чадъри и шезлонги е маловажен, основното перо в оборота му идва от консумацията в заведението му, благодарение на етикета "Майстор-ресторантьор", и по време на фестивала, когато плажът се приватизира от марка сладоледи за интервюта през деня и купони вечерта.

Патрис Русел вече чака с нетърпение периода след ремонтите. "Ще повишим нивото, ще има много омари и трюфели", казва той.

Кметството пък обещава да организира аперитиви "Плажни партита" с единна тарифа, за да могат всички, включително местните жители, да се възползват от новия плаж.

Споделяне

Още от Европа