Канада ни предлага АЕЦ-реактори, захранвани с отработено гориво от Козлодуй

През втория ден от посещението на министърът на енергетиката Милко Ковачев в Канада, от компанията "Атомик Енерджи ъф Канада" са представили технология на реактори, които могат да работят с отработеното гориво на АЕЦ "Козлодуй".

Ковачев е бил в АЕЦ "Чолк Ривър", където се намира и изследователската база на канадската компания. С отработило ядрено гориво от два водно-водни реактора - като тези в АЕЦ "Козлодуй", използващи обогатен уран като ядрено гориво, може да се захрани един CANDU-реактор.

В АЕЦ "Чолк Ривър" Ковачев е разгледал и действащия учебен реактор с мощност 120 МВт и се е срещнал с екипите на физичната лаборатория и на лабораторията по термодинамика.

Министър Ковачев се е срещнал със съвета на директорите на "Атомик Енерджи ъф Канада", където е бил представен 50-годишният опит на компанията в развитието на технологии в ядрената енергетика и възможностите им за внедряване у нас.

"Атомик Енерджи ъф Канада" е сред най-големите производители на ядрени съоръжения в света, с продажби за над 60 млрд.щ.долара и около 600 млн.щ.долара годишна печалба, съобщиха от пресцентъра на енергийното министерство. Тя току - що е пуснала в експлоатация два 728 мегаватови реактора в Китай, изградени за по-малко от 5 години.

Ковачев е имал срещи и в Канадската агенция за международно развитие, която очаква една критична оценка на направеното в нашия енергиен сектор, за да се определи необходимостта от бъдеща подкрепа.

Още от Бизнес