Канадската медицинска асоциация призова за помилване на осъдените медици в Либия

Канадската медицинска асоциация (КМА) се присъедини към призива на Световната медицинска асоциация за подкрепа на осъдените на смърт в Либия български медицински сестри и палестинския лекар. КМА призова в интернет страницата си /cma.ca/ за тяхното помилване, предаде БТА. Асоциацията напомня, че медицинските сестри и лекарят са осъдени за заразяването с вируса на СПИН на над 400 либийски деца, въпреки показанията на експерти, които твърдят, че причината за заразяването е лошата хигиена в либийските болници.

Председателят на КМА д-р Сунил Пател, отправя следния призив към либийското правителство: "Молим либийското правителство, по дипломатически пътища, да се вслуша в призива на здравните работници и организации от цял свят и да отмени присъдите".

Д-р Пател заявява, че присъдите, произнесени срещу медиците в Либия, силно са смутили канадските лекари, които са особено загрижени и от дългия период на задържане и от показанията на медиците, че са били измъчвани, за да признаят вината си. По-рано Канадската Асоциация на медицинските сестри (КАМС) също призова Либия да отмени смъртните присъди.

Споделяне

Още от България