Канбера препоръчва на църквата премахване на безбрачието и на тайната на изповеданието

Канбера препоръчва на църквата премахване на безбрачието и на тайната на изповеданието

Австралийска комисия, която разследва обвиненията за сексуални посегателства срещу деца в католическите и други институции, публикува заключителния си доклад, в който препоръчва на Католическата църква да премахне безбрачието и да изясни до каква степен тайната на изповеданието прикрива доказателства за актове на детска педофилия, съобщи Асошиейтед прес.

Кралската комисия публикува в петък доклада от 17 тома с 189 препоръки след подробно проучване, започнало през 2012 г., по въпроса как Католическата църква и институциите да отговорят на проблема със сексуалната злоупотреба с деца в продължение на 90 години.

Разследващите са изслушали свидетелства на повече от 15 хиляди жертви на посегателства в различни институции като сиропиталища, спортни клубове, училища и младежки организации. Посочени са общо 4000 такива институции, от тях 62 процента са католически, уточнява Франс прес.

"Констатирани са катастрофални пропуски от ръководството на католическите власти през десетилетията", се казва в доклада.

Една от препоръките е Конференцията на австралийските католически епископи да поиска от Ватикана да обмисли въвеждане на доброволно безбрачие за свещениците. Епископите трябва да изяснят също дали получена в изповедалните информация за сексуално насилие към деца подлежи на тайната на изповедта и дали опрощаването на извършителите трябва да бъде отказано, докато те не си признаят в полицията.

Друга препоръка на комисията е прикриването на сведения за педофилия да бъде смятано за престъпление и това да важи и за духовниците.

Разследването е установило, че проблемът с детската педофилия в католическите институции е имал застрашителни размери. Седем на сто от австралийските свещеници са обвинени в актове на педофилия между 1950 и 2010 г. В някои от диоцезите 15 на сто от свещениците са заподозрени в сексуални посегателства срещу деца, а в Ордена на братята хоспиталиери от Сен Жан са уличени 40 на сто от членовете му. Най-високопоставеният представител на католическата църква в Австралия, обвинен в педофилия, е кардинал Джордж Пел, бивш ковчежник на Ватикана.

Председателят на епископската конференция, архиепископ Денис Харт заяви, че заключенията на комисията ще имат огромно влияние върху начина на действие от католическата църква и други институции и че препоръките за безбрачието и тайната на изповедта ще бъдат представени пред Ватикана.

Архиепископ Харт отново поднесе извиненията на църквата за срамното ѝ минало.

Премиерът на Австралия Малкълм Търнбул изрази почитта си към куража на жертвите на педофилия и на близките им. "Ние им благодарим и се възхищаваме на тяхната смелост да споделят преживяванията си с кралската комисия, някои от тях за първи път", заяви Търнбул. "Това, което комисията разкри с разследванията си, е национална трагедия", призна той.

Споделяне

Още от Свят