Кандидат- президентите във Франция изненадаха Брюксел със спорни идеи

Кандидатите за президентския пост във Франция вече оповестиха платформите си по отношение на Европа, като социалистката Сеголен Роаял предложи национализиране на френския енергиен сектор в разрез с желанието на ЕС, а дясноцентритският претендент Никола Саркози лансира “Средиземноморски съюз”, пише EUobserver.

В събота Роаял представи “президентски пакет” от 100 мерки, които ще приложи, ако бъде избрана. В тях има силен акцент на социалните програми, обещания за повишаване на минималната заплата и евтини жилища. Така Роаял се опитва да навакса точки сред електората, който, според последните социологически проучвания, отдава предпочитанията си на десния кандидат Никола Саркози.

Някои от предложенията на Роаял, обаче, най-вече в областта на енергетиката, ще бъдат погледнати с огромно учудване и недоволство в Брюксел.

Кандидатката на левицата казва, че ще “създаде обществен енергиен пул между EDF and GDF”, двете най-големи френски фирми в областта на енергетиката и газа.

Планът за създаване на енергийна мегакомпания чрез ренационализация идва в момент, когато Европейската комисия търси повече конкуренция на европейския енергиен пазар чрез разбиване на националните енергийни гиганти.

Манифестът от 100 точки, изготвен след публични дебати с електората, казва, че “заключението е недвусмислено: Франция не може да върви напред сама. Тя трябва да се опира на Европа, но не на каквато и да е Европа. Реконструкцията на политическа Европа е приоритет за много хора”.

Сеголен Роаял се обяви за “създаване на правителство на еврозоната” и включване на “целите за растеж и заетост” в статута на Европейската централна банка, заради широкоразпространените критики във Франция срещу “едностранчивата” политика на банката за ограничаване на инфлацията.

Стремежът на Роаял е “повишение на жизнения стандарт и социалната защита на всички европейски страни” чрез социалния протокол – идея, която се зароди и в немски политически кръгове.

Този протокол би трябвало да включва социалните права на европейските граждани и да бъде приложен към предоговорената версия на Европейската конституция, която френските гласоподаватели отхвърлиха през 2005 г. отчасти заради опасенията, че в нея липсва социална насоченост.  

Според дипломати от ЕС, обаче, идеята е проблематична, тъй като всяка социална декларация, която не е просто символична, може да се счита за вмешателство в суверенитета на социалната система на всяка от страните членки.  

Роаял потвърждава ангажимента си да подложи на нов референдум предоговореното “институционално споразумение”. Така тя се дистанцира от Саркози, който иска да избегне второ допитване, а вместо това да се направи “мини споразумение”, което да бъде ратифицирано от френския парламент. 

Миналата седмица кандидатът на десницата предложи “Средиземноморски съюз”, включващ страните от ЕС заедно с арабските държави, Израел и Турция.

Новата институция да замести т.нар. Барселонски процес на сътрудничество между ЕС и южните му съседи, който се е провалил, по мнението на Саркози.

Според него Турция може да играе основна роля в проекта за “Средиземноморски съюз”. В същото време Саркози потвърди противопоставянето си на турското членство в ЕС.

Неговото мнение е, че такъв “Средиземноморски съюз” може да помогне за постигане на мирно споразумение в Близкия изток, за борбата с нелегалната имиграция и защитата на околната среда.  

Президентските избори във Франция са след 10 седмици.  

Споделяне

Още от Свят