"Каолин" разработва нов рудник край русенския гр. Вятово

В петък "Каолин" започва разработването на нов рудник - "Есенниците", край град Вятово, съобщиха от компанията, производител на обогатен каолин, кварцови пясъци, шамот и млени минерални микропродукти.

Според проучванията, в рудник "Есенниците" има около 30 млн. т суровинни запаси. Новият производствен обект ще осигури нови 100 постоянни работни места и още около 100 периферни, свързани с транспортната дейност, допълниха от компанията.

Разработването на новия рудник е част от дългосрочната програма за развитието на дружеството, което навършва 80 години.

С 20 % се е увеличил външният оборот на компания през последните две години. Сред новите сключени договори са тези за износ на керамични каолини със Сирия, Иран и Израел, в които е добре развита керамичната индустрия. Над 75 % от продукцията на "Каолин" се изнася в Италия, Турция, Румъния, Гърция, Македония и Сърбия. Дружеството е разработило нов продукт, свързан с хартиената промишленост, който се приема много добре на пазарите в Египет и Германия.

Тази година "Каолин" купи две предприятия за производство на керамична глина и стъкларски пясъци в Сърбия.

В момента в структурата на дружеството в България влизат четири завода - във Вятово, Сеново, Игнатиево, Каолиново. В "Каолин" работят общо 1100 служители.. Дружеството притежава сертификат по стандарта ISO 9001:2000.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?