Капитан на български кораб изчезна в Атлантическия океан

Капитанът на кораб „Сакар” Димитър Стоянов е изчезнал в Атлантическия океан близо до бреговете на африканската островна държава Кабо Верде (бивша Острови Зелени нос). Когато корабът акостирал в пристанище Лас Палмас, била забелязана липсата на капитана. 

Той е бил издирван безуспешно 48 часа и след това операциите са били прекратени, съобщи генералният директор на Параходство „Български морски флот” кап. Христо Донев пред Дарик радио. 

Пред радиото той каза още: “Това беше един от най-добрите и съвестни капитани на работа при нас. Още съм потресен от случилото се. Той имаше навика да става по-рано и към 6 ч  и да наобикаля кораба. Затова и спасителната операция е била насочена предимно в периметъра, където се е движил корабът към този час.”

По същото време е имало силно вълнение на морето от 6.7 бала, които са пречели на спасителните действия. Изчезването на капитана е било открито, когато 21-хилядният кораб акостирал в Кабо Верде. Тогава „Сакар” се връща обратно и започва издирване, подпомогнат от изпратени от координационния спасителен център Лас Палмас катери, хеликоптер и самолет.

В момента „Сакар” пътува през Средиземно море към България.

Споделяне

Още от България