Караджова спря два опасни за птиците ветропарка

Екозащитниците са против ветропарковете

Строежите на два вятърни парка в Добруджа са спрени, след като министърът на околната среда и водите Нона Караджова отмени разрешителните за изграждането им, дадени от Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) във Варна, съобщиха в сряда от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

 

Заедно със "Зелени Балкани" организацията е обжалвала одобрените от шефа на РИОСВ-Варна оценки за въздействие върху околната среда на двата проекта, предвиждащи изграждане на 150 ветрогенератора ("Генерал Тошево”) и 95 ветрогенератора ("Смин”). Те засягат една от най-интензивните части на миграционния път Виа Понтика и трябваше да са опасно близко до защитената НАТУРА-зона "Дуранкулашко езеро”, което е природен обект от европейско и световно значение. През зимата там се концентрират десетки хиляди патици и гъски, сред които и световно застрашената червеногуша гъска. През миграционния период през Крайморска Добруджа преминават хиляди щъркели, пеликани и грабливи птици.

 

Решенията, с които директорът на РИОСВ – Варна одобрява изграждането на ветропарковете "Генерал Тошево” и „Смин” са взети на базата на погрешно представена и интерпретирана биологична и орнитологична информация, както и непълни оценки за съвместимост, които не отговарят на нормативните изисквания, и на изискванията на ЕС, посочват от БДЗП.

 

Жители от община Шабла, както и ловната дружинка от с. Дуранкулак, със свои подписки също изразиха несъгласие с изграждането на ветропарка "Смин”. Против ветропарка се обявиха и експерти от две от най-големите и уважавани в света природозащитни организации – Кралското дружество за защита на птиците (RSPB) и Световният тръст за водолюбиви птици и влажни зони (WWT). Въпреки това, директорът на РИОСВ-Варна одобри строежите.

 

БДЗП припомня, че заради вятърните централи в района на Калиакра срещу България има наказателна процедура от Европейската комисия, за което има последно предупреждение за завеждане на дело. В ход е и втора наказателна процедура за липсата на цялостна защита на Натура 2000 зоните, като най-честите нарушения са свързани с изграждане на вятърни паркове.

 

"Ветропарковете са особено опасни за едрите, реещи се птици като щъркели, орли и лешояди. Дори само едно прелитане в района на перките може да бъде фатално за тях, както това вече се случи с един белоглав лешояд, който беше разсечен от ветрогенератор в района на Калиакра“, коментира Стойчо Стойчев, директор по природозащита в БДЗП.

 

Дружеството благодари на Караджова за намесата ѝ и изказва надежда правителството да намери механизми да спре изграждането и на други ветропаркове във важни за птиците места, получили разрешение за изграждане при опорочени процедури.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?