Каракачанов: Надали ДПС е факторът за предсрочни избори

Според него правителството не разчита на партията на Местан да крепи мнозинството

Красимир Каракачанов, сн. БГНЕС

Не съм сигурен дали ДПС е факторът, който може да предизвика предсрочни избори, каза лидерът на ВМРО и съпредседател на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов по повод изказването на лидера на ДПС Лютви Местан, че ако Патриотичният фронт остане в управлението, още следващата година ще има предсрочни избори.

"Всички нормални български граждани празнуваме Коледните празници и се готвим за Новата година. Явно г-н Местан няма работа и ходи по смесените райони да плещи глупости и да плаши българските турци. Препоръчах му - като ходи на лов, да помисли малко защо след 25 години участие във властта нито един нормален българин не харесва ДПС, защо ДПС е нарицателно за политическа корупция, преяждане с власт, обръчи от фирми, раздаване на парчета от баницата", каза Каракачанов пред БНР В неделя.

"Ако Местан си отговори правилно на този въпрос – защо след 25 години във властта хората не харесват върхушката на ДПС, може би следващите 25 години хората ще си променят мнението за ДПС", допълни той.

"Вероятно им трябва ново плашило на Местан и неговите колеги и затова сега използват християнските празници, за да обикалят по смесените райони и да плашат българските турци с някаква ксенофобия и т.н. Ксенофобия означава да не приемаш чужденеца. Така че за ксенофобия и Патриотичен фронт не може да се говори, защото всички в България сме български граждани и имаме равни права и задължения. Законът трябва да е еднакъв за всички. Не може на базата на това, че си с нещо различен, да претендираш за някакви извънредни права, както се случва с ромите, които се научиха, че имат права, но все по-упорито не желаят да научат, че имат и задължения", каза още лидерът на ВМРО.

Според него българското правителство не разчита на ДПС да крепи мнозинството. В същото време обаче приемането на спорните поправки в пенсионното осигуряване стана именно благодарение на ДПС.

"ГЕРБ сами си решават какво ще правят. Г-жа Бъчварова (вицепремиерът Румяна Бъчварова, която по професия е социолог – бел. ред.) може да направи анализ на това какво се е случвало, когато някоя от нормалните партии е разчитала на ДПС да ги подпомага – правителствата са падали", допълни Каракачанов. Според него, ако ГЕРБ решат бързо да се устремят към предсрочни избори, най-бързият им вариант е да се съюзят с ДПС.

"Мисля, че ако правителството на Борисов се придържа към програмната декларация и ако действително в тази програма, която трябва да бъде изработена на базата на тази декларация, влязат сериозните проблеми на обществото и правителството покаже желание да работи за проблемите на българското общество, това ще бъде оценено и това правителство ще изкара доста дълго. Въпрос е на работа и желание от страна на правителството, а не на заклинанията на г-н Местан", заяви съпредседателят на Патриотичния фронт.

Той отрече да се водят преговори с Български демократичен център, трима от чиито депутати от партията ЛИДЕР на Христо Ковачки подкрепиха ГЕРБ за пенсионните промени и в резултат на това лидерът на ББЦ Николай Бареков се отрече от парламентарната група на коалицията и се оттегли от съпредседателското място.

Споделяне

Още от България