Каракачанов поиска прокуратурата да се самосезира за искането на ДОСТ за турско малцинство

Красимир Каракачанов

Прокуратурата трябва да се самосезира във връзка с изказването на лидера на ДОСТ Лютви Местан от преди няколко дни, според което България официално трябва да признае съществуването на турско етническо малцинство на нейна територия.

Това призова в интервю за предаването "Неделя 150" вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Съобразно конституцията си България не признава колективни малцинствени права, а индивидуални човешки права, поясни Каракачанов.

Каракачанов коментира и настояването на България Димитровград в Сърбия да върне старото си название Цариброд.

"Едно от условията България да подкрепя интеграцията на Сърбия в НАТО и ЕС е спазването на правата на българските общности. Няма политика без условия. Както НАТО и ЕС имаха условия към България, така и ние трябва да поставяме нерешението въпроси и после да даваме подкрепа. Проблемът с правата на българското малцинство в Сърбия е въпрос, който се поставя. Смятаме, че има още какво да се свърши. Винаги съм смятал, че по въпроса за Цариброд трябва да попитаме местното бълагрско население. Каква е заслугата на Георги Димитров, че Цариброд да носи неговото име", каза Каракачанов.

Каракачанов коментира и думите на говорителя на руското МВнР Мария Захарова за ролята на Русия в спасяването на българските евреи:

"Госпожа Захарова не е особено добре запозната с българската история. Темата за спасяването на евреите е от 1943-а година, а не от септември 1944-а, когато неоснователно Съветският съюз обяви война на България. Това е втора грешка, която чувам. Отдавам ги на недобро познаване на българската история", каза Каракачанов.

По отношение на готвения вот на недоверие от левицата вицепремиерът коментира, че това е работата на опозицията.

"Правителството беше подкрепено с гласовете на ГЕРБ и Обединените патриоти. В този смисъл позицията на БСП и ДПС не е нова. Те трудно приемат избора на българските граждани и смятат, че нещо априори им се полага. Работа на опозицията е да прави вотове на недоверие. Нейно право е. Това е заложено в конституцията на страната, както и в правилника на НС", каза Каракачанов.

По думите му в Бюджет 2018 има 100 млн. лв. за увеличаване на заплатите на военнослужещите. "Средствата в бюджета са определен размер, няма как да ги направиш повече. Но не смятам, че трябва да пренебрегваме нуждите на въоръжените сили. Светът става все по-опасен, има все повече предизвикателства за националната сигурност. Затова трябват средства", отбеляза Красимир Каракачанов.

Споделяне

Още от България