Кардиоинститут громи с дадзибао официални данни за печалби

Така нареченият "Български кардиологичен институт", който е част от групата на дистрибутора на лекарства "Търговска лига", включваща още фармацевтичната компания "Чайка фарма", здравноосигурителния фонд "ДаллБогг: Живот и Здраве" и други, разпространи в четвъртък под формата на хвърчаща листовка обвинения срещу Mediapool в "поръчкова журналистика и търсене на сензация".

Повод за гнева на собствениците на института, който всъщност обединява 4-те кардиологични болници на "Търговска лига" в страната, е наша публикация от 24 ноември, озаглавена "Кардиологичните болници процъфтяват в кризата". В нея обръщаме внимание на факта, че във време на драстични икономии в здравеопазването и значително намаление на бюджетите на болничните заведения, всички новооткрити в последните години не малко на брой кардиоболници печелят добре по договори със Здравната каса. Бюджетите им спрямо миналата година са завишени, а при някои лечебни заведения разликите са драстични.

Листовката, написана в стил дадзибао, скромно съобщава, че Българският кардиологичен институт е намалил смъртността от сърдечносъдови заболявания в България със 7 % за 2 години. Как точно е установен този факт не е обяснено, но затова пък се твърди, че става дума за "нечувано постижение в друга европейска държава".

"ЧЕТЕТЕ БЪЛГАРСКИЯ КАРДИОЛОГИЧЕН ИНСТИТУТ С ГЛАВНИ БУКВИ", упътва още листовката.

По-нататък в нея пасажи от публикацията на Mediapool, изписани с дребен шрифт, се редуват със забележките на института, написани с главни букви и в силно емоционален стил, придружени с призиви като "Засрамете се!" и обвинения, като например, че публикацията ни "има единствено за цел създаването на напрежение в съсловието" и че трябва да се подготвим да поемем отговорността "за разсипията на една от иначе малкото добре функциониращи медицински дейности у нас".

Нашата публикация обаче се основава единствено на публично достъпни данни и факти, като например справката  на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) за изплатените на болниците средства за деветмесечието.

Като споделяме напълно загрижеността за огромното разпространение на сърдечно-съдовите заболявания в България и за здравето на българите, поразени или застрашени от тях, не смятаме, че трябва да се слага знак на равенство между тази загриженост и чиито и да било бизнес интереси.

Разбира се, независимо за чии интереси става дума, ние щяхме с готовност да дадем право на отговор и да публикуваме становището на Българския кардиологичен институт, стига това да бе поискано.

Озадачаващият начин, по който реши да отговори институтът (авторите на листовката вероятно биха се справяли добре с кампании в едни други времена, разобличаващи кулаците и други "врагове"), изглежда е традиционна част от едни нетрадиционни бизнес-практики.

Подобна листовка бе разпространена и през лятото на тази година, когато кардиологичните клиники във всички болници, както и входът на жилището на доц. Божидар Финков, републикански консултант по кардиология и завеждащ клиниката по кардиология на университетска болница "Св. Анна", бяха облепени с нея. Повод тогава бе публично изразеното мнение на Финков са източване на здравната каса по повод доклад на "Медицински одит" към Министерството на здравеопазването.

Споделяне

Още от България