Касчиев: Кабинетът първо да изчисти своите енергийни обори

Касчиев: Кабинетът първо да изчисти своите енергийни обори

Акциите срещу електроразпределителните предприятия (ЕРП) носят елемент на пиар и “преди да се занимава с частните дружества държавата е хубаво да оправи авгиевите си обори, да разчисти собствените си дружества“, смята енергийният експерт Георги Касчиев от Института за изследване на риска във Виенския университет.

Пред радио “Дойче веле“ в четвъртък той коментира, че действията на правителството срещу инвеститорите ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН са “защото в България, както навсякъде, където има прекалено много бедни хора, много се харесват приказки от този тип как ние сега тук ще подгоним тези чужди капиталисти, които са дошли в България да изсмучат печалбите и т.н.“. Според Касчиев обаче това не е добър ход от страна на премиера Бойко Борисов.

Експертът припомни изнесените данни за прекалено високата стойност на въглищата, добивани от държавната мина “Марица Изток, които се добиват по най-евтиният начин – от повърхността. А в държавната топлоцентрала ТЕЦ “Марица Изток 2“ 60 процента от цената на произвеждания ток зависи от въглищата.

“Значи, ако се въведе ред в тези мини и във, и в самата централа, където според запознати има няколкостотин души персонал повече, отколкото трябва, ето ви, оттам може да изникне едно намаление на цената на електроенергията, произвеждана на изхода от тая централа“, коментира Касчиев.

Намерение за преразглеждане на цените на въглищата заяви миналата седмица и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев пък съобщи, че се проверява ценообразуването на цялата верига, за да се търси намаление на цената на тока..

Според Касчиев с оплакванията на потребителите за сбъркани сметки, проблеми с доставките и др. трябва да се занимава ДКЕВР и нейната работа да се усъвършенства.

По думите му и този скандал ще утихне като другите и ще се забрави.

Споделяне

Още от Бизнес