Къща-паметник на културата се срути в близост до туристи в Карлово

Къща-паметник на културата се срути в близост до туристи в Карлово

Къща-паметник на културата се срути в близост до туристи в Карлово, но за щастие няма пострадали, съобщи зам.-кметът на града Стойо Карагенски. Веднага след инцидента на мястото са изпратени екипи, които да поставят предпазни обозначителни ленти, за да се спре преминаването на хора в близост до обекта.

”Тази къща е паметник на културата и е частна собственост. Многократно алармираме, че това може да се случи, но собственикът не полага никакви грижи за имота. Съгласно Закона за опазване на културното наследство всеки, който е собственик, независимо дали това е държавата, общината или частно лице, е длъжен да съхранява паметниците на културата. Ще информираме Министерството на културата за случилото се, а оттам нататък ще се прилагат мерките по закона срещу собствениците“, обясни Карагенски, цитиран от ”Фокус”.

Той посочи, че в непосредствена близост до срутилия се обект се намира общинската къща на Райно Попович, която е възстановена по европейски проект. ”Днес тя бе посетена от стотици гости на града ни, а в съседство сградата се срути. Това е недопустимо, но с частните собственици много трудно намираме общ език по отношение на опазването на културното наследство“, коментира той.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?