Касирани са изборите за кмет в Чирпан и за общинари в Сандански

Касирани са изборите за кмет в Чирпан и за общинари в Сандански

Изборите за кмет на община Чирпан бяха обявени за недействителни от Административния съд в Стара Загора. Това е първо съдебно решение за касиране на кметски избор след местните избори тази есен, които са безпрецедентни от гледна точка на съмненията за нередности и оспорване на резултатите.

Магистратите откриха нарушения по време и след втория тур на вота в Чирпан.

Също в сряда Административният съд в Благоевград обяви за недействителен изборът на общински съвет в Сандански, станал на 28 октомври.

Резултатите от втория тур в Чирпан бяха обжалвани от Стайко Генов - кандидат за кмет на БСП, подкрепен от още 4 партии. Той загуби от Васил Донев с 223 гласа разлика. Донев положи клетва заедно с новоизбраните общински съветници още на 12 ноември.

В хода на три съдебни заседания е установена негодност на повечето печати на секционните комисии, агитация сред турското и ромското население в града в изборния ден, както и намеса в изборните книжа след тяхното предаване за съхранение в общината.

Седем от 11-те членове на Общинската избирателна комисия в Чирпан са подписали протокола от балотажа с особено мнение. Съдия Дарина Драгнева обяви избора на Васил Донев за кмет на Чирпан за изцяло недействителен.

Решението на старозагорските съдии може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд (ВАС) в 7-дневен срок, считано от сряда.

Съдът в Благоевград касира избора за общински съветници в Сандански, където първа политическа сила в Общинския съвет се оказа Евророма с 10 от общо 29 съветника.

Съдът приема, че допуснатите нарушения на изборния процес са съществени, тъй като правят невъзможен контрола за законосъобразност върху обявения изборен резултат и опорочават проведения избор, пише в съобщението от съда по делото.

Установената липса на бюлетини в продължение на часове в редица избирателни секции е нарушение на гарантираното от конституцията право на всеки един гласоподавател да даде своя вот при стриктно спазване на изискванията на Закона за местните избори. След като часове наред са липсвали бюлетини и гласоподаватели са си тръгвали, без да упражнят правото си на избор, това означава, че е нарушен принципът за всеобщо, равно и пряко избирателно право на избирателя, е отбелязано в мотивите за решението на съда. Продължаването на изборния ден далеч след установения краен час - 19.00 ч., е предпоставка за манипулация на избирателния процес и подмяна на действителния вот на избирателя, пише още в съобщението на Административния съд в Благоевград. В него се припомня също, че болшинството от членовете на ОИК са подписали с особено мнение протоколите с изборния резултат. 

7454 недействителни бюлетини са открили трите вещи лица, извършващи тройна математическа експертиза по решение на Административния съд във Варна. Проверени са секциите, в които е имало отделени пакети с надпис “недействителни бюлетини”.

В 29 секции, в които не е имало такива отделени пакети, изобщо не е извършвано преброяване. Според жалбоподателите, обаче, това не означава, че там също няма недействителни бюлетини.

Официално обявените недействителни бюлетини от ОИК са 9401.

Адвокатът на кандидата на обединената десница Димо Гяуров поиска от съда да бъде допусната нова почеркова експертиза, която да установи автентичността на подписите в 158 протокола на секционни комисии. Съдът вече допусна такава експертиза за 40 протокола, като заключението от нея показа, че 14 от тях са с невярно съдържание.

Споделяне

Още от България