Каскадата "Горна Арда" пак излиза на дневен ред

Отново излиза на дневен ред изграждането на каскадата "Горна Арда". Замразеният строеж, който преди две години стана повод за спиране на доставките на ток от България за Турция заради участието на "Джейлан холдинг" като изпълнител, ще влезе в план за ускоряване и подготовка за реализация на хидроенергийни проекти. Създадена е работна група за това, със заповед на енергийния министър Мирослав Севлиевски, съобщиха от ведомството в понеделник.

Групата ще се ръководи от зам.-министър Илко Йоцев и ще има за задача да задейства осъществяването на хидроенергийни проекти, включително и "Яденица", "Тунджа" и "Горна Арда". До 1 април трябва да е представен нейният доклад.

От енергийното министерство обясниха, че заповедта на Севлиевски цели да се спазят Европейските директиви за зелена енергия. Става въпрос за изискванията за насърчаване на производството на ток от възобновяеми енергийни източници, за поощряването на комбинираното топло- и електропроизводство, както и за изпълнение на ангажиментите на България по Протокола от Киото.

"Горна Арда" ще е тема и на разговор между Мирослав Севлиевски и турския му колега Хилми Гюлер, който ще се състои във вторник. Двамата ще обсъдят междуправителственото споразумение от ноември 1998 г. за износ на ток от България за Турция срещу участието на "Джейлан" в хидропроекта.

Междеправителственият документ или трябва да се анулира, или да се започне привеждането му в действие, коментираха запознати с деликатната ситуация около "Горна Арда". Причината е, че в неговите клаузи пряко е обвързано изкупуването на български ток със строителството на каскадата от турския холдинг.

На срещата си българският и турският енергийни министри ще обсъдят и бъдещето на проекта за строеж на газопровода "Набуко". Хилми Гюлер ще дискутира тази тема и с министър-председателя Симеон Сакскобургготски, с когото също ще се срещне във вторник, информираха от правителствената пресслужба.

Споделяне

Още от Бизнес