Катаджии ще отучват шофьорите да дават подкупи

От днес катаджиите започват да раздават брошури на шофьорите, в които се обяснява що е то активен и пасивен подкуп и как гражданите да не участват в подобни незаконни действия.

Оригиналната инициатива е част от кампанията "Не на подкупа" в рамките на Пътна полиция и Гранична полиция, като целта е да се намалят корупционните явления в тези две звена на МВР, генериращи най-голям корупционен натиск според последните социологически изследвания, обяви министърът на правосъдието Антон Станков. Организатори на кампанията са оглавяваната от Станков правителствена комисия за борба с корупцията и МВР, подпомогнати от Американската агенция за международно развитие.

На брошурите, които катаджиите ще раздават безплатно, са записани и телефони, на които могат да се подават сигнали и оплаквания при опит за вземане на подкуп от страна на органите на реда. Вече са отпечатани 400 000 дипляни.

Същото количество брошури, на английски и на турски език, са отпечатани и за граничните пунктове. Те ще се раздават на влизащите в България чуждестранни граждани. Целта е чрез тях чужденците да се запознаят с основните си права и задължения, които имат на територията на страната.

За летния сезон ще се отпечатат и дипляни на други чужди езици, предвид увеличаването на потока от чужденци по това време, допълни Станков.

Министърът на правосъдието добави, че за да бъдат извадени от анонимност служителите на гранична полиция и да бъдат улеснени гражданите при подаване на сигнали за корупция, вече са отпечатани табели с номерата на всяко гише на ГКПП. Отделно стикери ще информират гражданите, че на съответното гише не се извършват разплащания.

Споделяне

Още от България