Катастрофални горски пожари и проливни дъждове в Австралия

Катастрофални горски пожари и проливни дъждове в Австралия

Над 130 горски пожара бушуват в австралийския щат Куинсланд и хиляди хора са призовани да напуснат домовете си, заявиха властите, цитирани от ДПА.

В общините Грейсмиър и Стануел е обявено извънредно положение, което означава задължителна евакуация на около 8000 жители.

В източната и централната част на Куинсланд нивото на опасност от пожар за първи път е повишено до най-горната, "катастрофална" степен.

Временно са затворени над 35 училища и пет детски центъра.

Според метеоролозите пожарите са подхранвани от много сух горещ въздух и силни ветрове. Пожарите в щата започнаха в края на миналата седмица и досега са унищожили няколко сгради, но няма данни за жертви.

Същевременно буря с проливен дъжд връхлетя най-големия град в Австралия Сидни и наводни улици, железопътни гари и домове. Отменени са близо 130 вътрешни и международни полета, а над 8000 души са без ток, предаде Ройтерс.

Един човек е загинал при катастрофа по време на бурята, а двама полицаи са сериозно пострадали, след като върху тях паднало дърво, докато помагали на блокирани на пътя хора.

Австралийското бюро по метеорология съобщи, че само за няколко часа в Сидни са паднали над 100 мм валежи - количество, което най-населеният град в страната обикновено получава за месец. Метеорологичната служба заяви, че това е най-дъждовният ноември от 1984 г.

Пътуващите рано сутрин жители на града качиха в социалните мрежи снимки и видеозаписи на хаоса, причинен от бурята. На тях се виждат наводнени влакове и тунели, залети магазини, улици, които приличат на реки, и паркове, превърнати в езера.

Близо 130 вътрешни и международни полета бяха отменени на летището в Сидни, което затвори две от трите си писти.

Службата за гражданска защита съобщи, че е спасила 13 души от наводненията. Властите призоваха хората да не пътуват, за да се избегнат нови произшествия.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?