Католическият епископ Георги Йовчев обяви, че никога не е донасял на ДС

В разпространена до медиите декларация Софийско-Пловдивският епископ на Католическата  църква в България Георги Йовчев обяви, че никога не е писал доноси срещу когото и да било до органите на Държавна сигурност и обясни какви са били отношенията му с репресивния апарат на комунистическа България.

Името на Георги Йовчев бе сред огласените от комисията по досиетата представители на ръководствата на вероизповеданията в България, които са били сътрудници на ДС.

"Комисията по досиетата публикува тези дни данните за Висшия клир в Църквата. По този повод искам да изясня точните факти относно публикуването на моето име и обявяването ми, че съм бил доносник на ДС. Искам да поставя историята на това събитие в точното време, в
което се е случило това", започва декларацията си Георги Йовчев.

"През 1986 г. като енорист на "Пресвето сърце Исусово" в гр. Раковски много пъти бях предупреждаван от тогавашните власти да не поучавам младежите в истините на вярата ни. Трябвало само да се ограничавам с възрастните вярващи. Поради тази моя дейност на 7 януари 1986 г. в дома ми нахлуха началникът на полицията в Раковски и двама души от ДС и започнаха да ме хулят и ми нанесоха тежък побой, заканвайки се, че ще ме убият така, както бяха убили отец Флавиян Манкии и отец Фортунат Бакалски. Това може да се удостовери сьс Съдебно медицинско удостоверение номер 53/86 г.", продължава Георги Йовчев.

"След това отец Петьр Изамски, управляващ Епархията в това време, беше задължен да ме премести в Дуванли, малка енория в епархията ни. В противен случай му е било заявено, че ще бъда екстрадиран в най-отдалеченото място на България, където няма католици.

Веднага след навлизането ми в длъжност енорист на Дуванли бях повикан в общината на село Калояново, където бях посрещнат от началника на полицията, партийния секретар и кмета. Отново ми беше заявено, че ако продължавам да се занимавам с младежите,
неминуемо ще бъда естрадиран по периферията на страната.

През този период постоянно идваха при мен различни служители на ДС от Шесто управление под претекст, че е тяхно задължение да ме следят. Точно в този период есента на 1987 г. се е появила тази преписка, в която се говори, че аз съм дал сьгласието си да доноснича на ДС и това е огласено от комисията по досиетата.

Със сигурност мога да кажа, че никога не сьм писъл доноси към ДС, както и самите служители на комисията по досиетата потвърждават, че не съществува досие, в което да се
вижда, че съм доносничил писмено".

По-нататък Георги Йовчев казва: "За мен това е безкрайно оскърбление да ме наричат доносник най-върлите противници на църквата. Както се вижда, аз съм бил тормозен, бит, преследван именно от тези служители на ДС и е недопустимо да им служа".

"Мога само да благодаря на Бога, че съм страдал за небесното царство, на което съм служител вече като епископ. Нека стане известно на вярващите, че всичко това са клевети и
измислици по мой адрес за уронването на моралния ми престиж и на цялата Католическа църква в България", завършва декларацията на епископ Йовчев.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?