Казусът "Ерменков" премина в спор между ГЕРБ и БСП на тема кой е по-голям европеец

Депутатът социалист пишел за Крим "вечерно време, по къси гащи“

сн: Архив/БГНЕС

Поредният спор между управляващи и опозиция, преминаващ под формата на парламентарни декларации в началото на новата седмица, бе по повод статус на депутата от "БСП за България" Таско Ерменков във Фейсбук.

В сряда, след като ден по-рано евродепутатите от ГЕРБ разкритикуваха българския си колега социалист, и парламентаристите от ГЕРБ изразиха възмущението си от проявките на Ерменков по повод президентския вот в Москва.

Покрай изборите за президент в Русия в неделя той написа: "Крим гласува за президент на Русия. Обидени от анексията на Русия, над 90% там от гласувалите са за Путин. Ало, САЩ, ФРГ, Франция, ЕС в края на краищата - чухте ли гласа на хората в Крим? Всъщност това е без значение. Чули или не - Крим каза своята тежка дума, а Вие, както го беше казал Христо Ботев, "...а вий... вий сте идиоти!".

ГЕРБ: Ерменков руши националния интерес и българско-руските отношения

В декларация от името на ГЕРБ депутатът Тома Биков обясни, че Таско Ерменков нарушава не само българския национален интерес, но и саботира прагматичната основа, на която би трябвало да се изграждат българско-руските отношения. Според ГЕРБ написаното говорело и за литературна и историческа неграмотност на автора.

"Обръщаме внимание на това изказване, защото то продължава една опасна антиевропейска тенденция, която се развива от две години в най-голямата опозиционна партия в България. Това не е първото антиевропейско изказване от страна на депутат от БСП. След като от тази трибуна социалист поиска свикване на референдум за членството на България в ЕС и НАТО, в изказването на Таско Ерменков партньорски държави като САЩ, Германия и Франция, а след това вкупом и целият ЕС, от който България е част, са наречени идиоти″, се казва в декларацията на ГЕРБ.

″Припомняме, че именно тези държави и ЕС като цяло са основният и единствен гарант както за националната сигурност на България, така и за икономическото и социалното развитие на страната. В същото време в изказването на Таско Ерменков се изразява пълна и безусловна подкрепа за анексията на Крим от страна на Русия, което противоречи не просто на българската държавна позиция, подържана от няколко правителства, но и на българския национален интерес, според който за България е стратегически важно да бъде спряно каквото и да било прекрояване на държавни граници в Европа. За българската национална сигурност е от особено значение проблемите между различните държави да се решават мирно с помощта на международната общност и на основата на международния правов ред", прочете още Биков.

Формацията на Борисов настоява лидерът на БСП Корнелия Нинова да отговори на три въпроса. ГЕРБ питат шефката на левицата подкрепя ли съхраняването на териториалната цялост на Украйна, подкрепя ли преразглеждане на държавни граници в Европа, което би могло да засегне редица европейски държави, както и дали анексията на Крим и създаването на възможност за преразглеждане на държавни граници в Европа отвъд международния правов ред обслужват българския национален интерес или го увреждат.

Кой е по-голям европеец

По думите на Биков именно позициите на БСП по тези въпроси ще дадат отговор на питането каква партия е БСП и доколко нейните стратегически приоритети се основават на българския национален интерес. В декларацията се споменава и призивът на Нинова към премиера Бойко Борисов да защити националния суверенитет и териториалната цялост на България по отношение на Турция, когато тя се е позовала на международното право и принципите за добросъседство.

"Произвеждате скандали, конфликти, проблеми", обяви в отговор депутатът от левицата Кристиан Вигенин и каза, че така дават възможност на опозицията да ги използва срещу тях. Според него целта на ГЕРБ била да внушава на българските граждани, че трябва да избират по-малкото зло, в което партията на Бойко Борисов се припознава.

"Дъното е да ни занимавате с фейсбук статуси на депутати в личните им профили. Демонстрирате безпомощност с подобни декларации", обяви още Вигенин. Той отбеляза още, че декларацията дори не се чете от ръководството на парламентарната група на ГЕРБ, а се използват "наемници". По думите на социалиста евродепутатите от ГЕРБ се държали като в детската градина и се занимавали с писане на доноси.

Според Кристиан Вигенин ГЕРБ се мисли за европейска партия, но е дошла наготово през 2009 г., докато БСП 10 години преди това е полагала усилия за евроинтеграцията на страната. Той попита защо Бойко Борисов не идва в парламента да говори за европредседателството и обобщи, че управляващите целят да създават непрекъснато скандали.

Ерменков: Аз пиша по къси гащи, а те искат да заглушат ЧЕЗ

Таско Ерменков предпочете да говори по случая в кулоарите на НС пред журналисти. По думите му ГЕРБ се опитват да разсеят обществото от скандала за сделката с ЧЕЗ с "един Таско Ерменков".

"Това, което пиша във фейсбук, го пиша вечерно време, извинете, по къси гащи, с фанелка, с компютъра на коленете си, така че няма как да бъде партийно мнение това нещо", разказа той.

Според него трябва да стане ясно на българите, че управляващите отдавна е трябвало да паднат от власт.

Споделяне

Още от България