Кери стана първият държавен секретар посетил Хирошима

Кери стана първият държавен секретар посетил Хирошима
Външните министри на страните от Г-7 приеха в Япония т. нар. декларация от Хирошима, в която призовават за "свят без ядрени оръжия", съобщиха световните агенции. 
 
"Нито една държава не бива да извършва ядрени опити", се посочва в документа. 
 
"Потвърждаваме ангажимента си да изградим един по-сигурен свят и да създадем условия за свят без ядрени оръжия", заявяват висшите дипломати. 
 
Те приканват за разоръжаване и неразпространение на ядрените оръжия.
Министрите посочват сред предизвикателствата за сигурността "многократните провокации от страна на Северна Корея". 
 
Отново осъждат и "незаконната анексия" на украинския полуостров Крим, като настояват Русия да спазва последните споразумения от Минск. 
 
В съвместно комюнике след двудневната си среща в Хирошима министрите приканват да се ускори борбата с групировката "Ислямска държава". Изправени пред "световната терористична заплаха (. . .), твърдо подкрепяме волята на коалицията да засили и ускори кампанията срещу ИД в Ирак и Сирия", изтъкват те.
 
Джон Кери стана днес първият американски държавен секретар, посетил мемориала на жертвите от бомбардировката в Хирошима, отбелязва Франс прес. Първите дипломати на седемте най-развити индустриални държави отидоха днес в мемориалния парк, за да отдадат почит на 140-те хиляди жертви от американската атомна бомбардировка на 6 август 1945 г.
 
Япония нарече "историческо" това посещение, състояло се в рамките на предварителната министерска среща преди лидерския форум на Г-7 през май, който ще е в Япония. Фактът, че Кери посети мемориала и музея в Хирошима подхрани предположенията, че и Барак Обама може да направи безпрецедентна за американски президент визита в този японски град по време на предстоящата среща на върха на Седемте, отбелязват АФП и Ройтерс, припомняйки амбициите на американския лидер за "свят без ядрени оръжия", демонстрирани от 2009 г.
 
Визитата на равнище външни министри беше безпрецедентна и за другите две ядрени сили от Г-7 - Великобритания и Франция. 
 
В почетната книга на хирошимския музей Кери написа, че Хирошима ясно и категорично напомня, че светът е длъжен не само да сложи край на заплахата, каквато са ядрените оръжия, но и че трябва да стори всичко, за да избегне война. 
 
Гостите положиха венци пред кенотафа в мемориалния парк - символична братска могила на жертвите. Там бяха посрещнати от множество ученици, размахали знаменца на седемте държави, които ги окичиха с гирлянди от хартиени жерави - традиционен израз на желание за мир. 
 
Г-7 обединява САЩ, Япония, Великобритания, Франция, Германия, Италия и Канада. Министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, чийто самолет се бе повредил, пристигна със закъснение в Хирошима, съобщи по-рано Токио.
 
Висшите дипломати на седемте световни сили подчертаха значението на своята среща "71 години след Втората световна война, донесла небивали ужаси в света". Те приветстваха "същественото съкращаване на ядрените арсенали на държавите, които имат ядрени оръжия" и призоваха за повече "прозрачност".
 

По-късно в понеделник държавният секретар Джон Кери заяви, че е дълбоко развълнуван от историческото си посещение на мемориала на жертвите при бомбардировката на японския град Хирошима, разрушен през 1945 г. от хвърлена от САЩ атомна бомба, предаде Ройтерс. Кери призова американският президент Барак Обама също да отиде в Хирошима в края на месец май.


Макар че не поднесе извинения от името на своето правителство за първата атомна бомбардировка в историята, държавният секретар на САЩ призова международната общност да работи за един "свят без ядрени оръжия", както беше записано по-рано в декларацията на външните министри на страните от Г-7. Кери заяви на пресконференция, че е дълбоко развълнуван и че никога няма да забрави снимките и другите свидетелства за това, което се е случило на 6 август 1945 г., след посещението си в мемориалния музей на мира в Хирошима.

След срещата на външните министри на Г-7 е планирана и среща на високо равнище на Голямата седморка, която ще се състои в края на следващия месец в Япония. На нея ще присъства президентът на САЩ Барак Обама, който може да направи безпрецедентна визита в Хирошима.

"Всички би трябвало да посетят Хирошима и всички означава всички", заяви Кери на пресконференцията. "Надявам се, че един ден президентът на САЩ ще бъде сред тези, които могат да дойдат", добави той, но призна, че не знае дали Обама, чийто мандат изтича през 2017 г., ще може да отиде в Хирошима по време на визитата си в Япония през идния месец.

Кери не е най-високопоставеният американски представител, посетил мемориала в Хирошима, отбелязва Ройтерс. Това е Нанси Пелоси, която отиде в японския град през 2008 г., когато бе председател на Камарата на представителите в Конгреса. Кери обаче е най-високопоставеният представител на изпълнителната власт в САЩ, посетил някога мемориала в Хирошима.

Споделяне

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?