Кери води преди възловия вот в Ню Хемпшир

В четвъртък вечерта в Манчестър, Ню Хемпшир, кандидат президентите - демократи проведоха възловия дебат преди гласуването на 27 януари. Наблюдателите отдават огромно значение на резултатите от първичните избори в Ню Хемпшир, доколкото, според тях, те могат да предопределят изхода от надпреварата за президентската номинация на демократите въобще.

Кандидатите атакуваха политиката на президента Буш по практически ключови теми, които той засега в годишното си обръщение пред Конгреса За състоянието на съюза. Демократите разкритикуваха както политиката на президента по отношение на Ирак, така и почти всички негови вътрешнополитически и икономически инициативи, заявявайки, че те са в ущърб на средната класа в Америка.

В четвъртък вечерта един срещу друг застанаха сенаторите Джон Кери, Джоузеф Либерман и Джон Едуардс, бившият губернатор на Върмонт Хауърд Дийн, генералът от запаса Уесли Кларк, конгресменът Денис Кусинич и преподобният Ал Шарптън. Един от предварително сочените за фаворит в надпреварата - конгресменът Ричард Гепхард, се оттегли от борбата след крайно неубедителното си представяне на гласуването в Айова.

Изненадващите за мнозина резултати от Айова предопределят и поведението на опонентите в момента. Смятаният за почти сигурен победител в Айова губернатор Хауърд Дийн остана едва трети, при това събирайки над два пъти по-малко гласове в сравнение с победителя Джон Кери. Втори пък, за учудване на мнозина, се класира младият сенатор от Северна Каролина Джон Едуардс, който въобще не беше причисляван сред сериозните играчи.

В резултат на всичко това наблюдателите отчитат в момента, че Дийн доста е смекчил тона и поведението си в сравнение с това, което беше по време на досегашната кампания. Неговата по-скоро агресивна реторика, която се харесва на най-младите избиратели, е отблъснала по-възрастните привърженици на партията, отчетоха специалистите. Кери пък, имайки вече зад гърба си един изборен успех, говореше все по-уверено за себе си като за бъдещия съперник на Буш.

Всъщност последните социологически проучвания дават основание на сенатора от Масачузетс за подобна увереност. Според изследването на Бостън Глауб и телевизионния канал WBZ пет дни преди гласуването в Ню Хемпшир, Кери води с 31 % пред Дийн, който има 21 % и Уесли Кларк с 16 на сто. Четвърти в тази подредба е Джон Едуардс с 11 %, докато останалите претенденти имат едноцифрени резултати.

Агенцията Зогби интернешънъл обаче дава по-малка разлика между първите четирима. Според агенцията Кери води пред Дийн с 27 на 24 на сто, докато третият Кларк и четвъртият Едуардс получават съответно 15 и 8 процента.

Според всички специалисти обаче решаващо значение ще имат избирателите, които все още не са определили за кого да гласуват. Те са между 16 и 20 на сто - достатъчно количество, за да наклонят рязко везните и да променят досегашния баланс.

Споделяне

Още от Изборите в Америка