Киев покани Москва в газовата си модернизация

Украйна би искала да види руски компании сред участниците в процеса на модернизация на украинската газотранспортна система (ГТС), заявиха независимо един от друг във вторник премиерът Юлия Тимошенко и пълномощникът на президента Виктор Юшченко по въпросите на международната енергийна сигурност Богдан Соколевский.

В понеделник в Брюксел се проведе международна инвестиционна конференция за модернизация на украинската ГТС, в края на която Украйна и ЕС подписаха съвместна декларация. Според министъра на енергетиката на Русия Сергей Шматко, Русия на практика била изключена от обсъждането на въпроса.

"Русия може да участва в инвестициите и модернизацията в ГТС", каза Тимошенко на пресконференция във вторник, коментирайки инцидента с демонстративното напускане на руската делегация по време на конференцията в Брюксел.

"Да, ние знаем, че на руската делегация всичко това не ѝ хареса. Но, вероятно, на Русия не ѝ хареса и това, че "Шахтьор" победи ЦСКА. Това не е предателство към националните интереси на Русия, а просто победа", заяви Тимошенко.

"Още веднъж искам да подчертая: фундаменталният интерес в енергийната сфера на Украйна вчера бе защитен за много десетилетия напред", резюмира Тимошенко. В същото време обаче тя занима на посещение в Япония, където ще търси инвеститори в модернизацията на украинската газова мрежа

"Несъмнено руската страна, специалистите ѝ, предприятията са желани участници в този процес...Повече от сигурен съм, че руската страна ще бъде поканена за участие в проекта", каза Соколевский, цитиран от украинската агенция УНИАН.

По думите му участието на Русия в проекта е възможно при тези условия, които Украйна е договорила с ЕС. "Става дума за прозрачни и ясни условия на кредитиране и връщане на тези кредити", каза той.

Соколевский изказа убеждението, че украинската ГТС е необходима и на доставчиците и на потребителите на газ.

"Газопреносната система на Украйна е механизъм на взаимодействие между Русия, Украйна и ЕС. Затова надеждността и съвременността на тази система са общ интерес на Русия, Украйна и европейските потребители на газ", аргументира се той.

Според подписаната в понеделник в Брюксел декларация, Украйна се съгласява да осигури независимост на оператора по транзита на газ, прозрачност и откритост за инвеститорите при модернизацията на газопреносната система и да предостави равен достъп до съответната финансова и техническа информация, и също да обезпечи контрол над получените за модернизация на системата средства.

Киев обещава да даде възможност на операторите на транзита на газ да действат на търговска основа за осъществяване на бизнес плана си в дългосрочна перспектива. Също така се задължава да осигури достъп на трети страни до подземните хранилища на газ при "прозрачни" търговски условия.

Съгласно декларацията реформата в газовия си сектор Украйна трябва да приключи до края на 2011 г., което ще бъде отразено в споразумението за асоциация между Украйна и ЕС и в споразумение за присъединяване на Украйна към енергийната общност.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?